Pobijedite anksioznost prirodnim putem – imamo 10 savjeta

by Anđela Sabranović

Anksioznost je u nekoj mjeri sastavni dio života, posebno života koji živimo u modernom svijetu. Neki ju osjećaju više, neki manje. Anksioznost nas upozorava na opasnost, motivira na pripravnost i pomaže nam procijeniti rizik. No, ako se javlja baš svaki dan, bilo bi dobro pozabaviti se time prije nego vas preplavi u potpunosti.

Anksioznost je odgovor našeg organizma na stres kojeg nam u modernom urbanom životu ne nedostaje, a doživljavamo ju kao strah, prekomjernu brigu. Često se javlja lupanje srca, ubrzano disanje, nemir i poteškoće s koncentracijom. Uzroci anksioznosti mogu biti uistinu raznoliki – od genetike do utjecaja iz okoline ili kemijskih reakcija u mozgu. Liječiti ju možemo lijekovima, ali i prirodnim putem.

Pa hajde da prvo pokušamo te prirodne varijante!

Fizička aktivnost

Redovna vježba ne doprinosi samo vašem fizičkom zdravlju, nego može itekako pomoći vašem mentalnom zdravlju. Istraživanja su čak pokazala da osobe sklone anksioznosti razvijaju sve rjeđe simptome ako uz više fizičke aktivnosti.

Možda bi razlog mogao biti jednostavno taj da vam vježbanje skrene pažnju s onog što vas muči, a možda odgovor leži i u kemiji – tvarima koje se proizvode u mozgu za vrijeme fizičke aktivnosti. I kad kažemo aktivnosti, ne biramo mi, nego vi. Važno je samo da se gibate.

Zaboravite alkohol

Prva pomisao vam je sigurno da je alkohol dobro rješenje za anksioznost. No, istina je posve suprotna – alkoholom si ne činite uslugu ako balansirate na rubu anksioznosti. Konzumiranje alkohola u većoj mjeri može utjecati na ravnotežu neuropijenosnika, koji mogu biti odgovorni za vaše mentalno zdravlje.

Zaobiđite cigarete

Ima li boljeg trenutka za zapaliti cigaretu od stresnog razdoblja? Svaki pušač će se složiti s time da – nema. No to može biti samo flaster na otvorenom prijelomu ruke, da prikažemo to simbolično. Štoviše, što ranije u životu počnete pušiti, kažu znanstvenici, to biste mogli biti skloniji anksioznosti.

Ograničite i kofein

Ako patite od kronične anksioznosti, kofein nije vaš prijatelj! Kofein vas može učiniti dodatno nervoznima, a to vam uistinu ne treba. Baš kao i alkohol i nikotin, i kofein utječe na kemikalije u vašem mozgu i stoga u ovom slučaju nije dobro rješenje.

Naravno, ne morate u potpunosti prestati piti kavu, samo je nemojte piti na litre.

Spavajte!

Treba li uopće više naglašavati važnost kvalitetnog noćnog sna? San je dobar za mentalno zdravlje i to neprestano morate imati u vidu. Iako mnogi spavaju manje od šest sati na dan, idealno bi bilo odspavati između sedam i devet sati na dan, odnosno noć. I, da, govorimo o preporukama za odrasle osobe.

Meditirajte

Osnovni cilj meditacija je svijest o trenutku u kojem se nalazite, te svijest o svojim mislima bez samokritičnosti. To vas može dovesti do smirenja i zadovoljstva, jer ćete tako naučiti prihvatiti sve svoje misli i osjećaje.

Pazite na prehranu

Dehidracija, kemikalije iz obrađene hrane, umjetna bojila i okusi, konzervansi – sve to može utjecati na vaše raspoloženje. Isto tako i prehrana bogata šećerima.

Dakle, sve znate – pijte dovoljno tekućine, izbacite obrađenu hranu, ne jedite previše jednostavnih ugljikohidrata, jedite voće, povrće proteine.

Vježbajte duboko disanje

Za anksioznost je karakteristično plitko, brzo disanje, a to može dovesti do bržeg kucanja srca, vrtoglavice ili čak napadaja panike. Potražite vježbe za duboko disanje – namjeran proces dubokog, sporog, jednoličnog disanja – jer vam to može pomoći vratiti vaše disanje u normalno, ali i umanjiti anksioznost.

Iskušajte aromaterapiju

Ova vrsta terapije koristi se već tisućama godina, a u njoj se koriste ekstrakti i esencijalna ulja biljaka koja popravljaju zdravlje – mentalno i fizičko. Esencijalna ulja koja bi mogla pomoći s anksioznošću su: bergamot, lavanda, kadulja, grejpfrut, ylang ylang.

Pijte čaj od kamilice

Možda ćete prvo pomisliti na djetinjstvo i čuti mamu ili baku kako vam nude kamilicu kao rješenje za… pa, gotovo sve probleme. No, to nije slučajno. Kamilica će vam pomoći opustiti se i to je više puta dokazano raznim istraživanjima. Vjeruje se da kamilica djeluje otprilike kao benzodiazepini, odnosno lijekovi za smirenje. Dakle, vjerujte mamama i bakama i posegnite za kamilicom. Ako ona ne djeluje možete pokušati i s dodacima prehrani na bazi biljaka.

Naravno, ako isprobate sve ove mogućnosti, a i dalje se ne osjećate dobro, svakako se javite stručnoj osobi.

Moglo bi vas zanimati i: 4 poze za opuštanje i oslobađanje od stresa

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Canva, Unsplash

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!