Tri eterična ulja koja vam mogu pomoći kod prehlada

by Anđela Sabranović

Ako se kojim slučajem vi ili netko od vaših najbližih ne muči s dosadnom prehladom smatrajte se sretnikom jer smo u sezoni kada sa svih strana možemo čuti kašalj i šmrcanje. Isto tako, bliži nam se kraj godine koji je mnogima i poslovno najizazovniji pa si malo tko može dozvoliti neka duža bolovanja.

Zbog toga se najčešće poseže za brzim rješenjima iz ljekarne, a zapravo bismo uvijek trebali najprije potražiti rješenje u prirodi. Eterična ulja su se pokazala kao jako učinkovito, a istovremeno prirodno rješenje za uporne prehlade. Možete ih koristiti na različite načine, a sve detalje saznajte u nastavku.

Eterično ulje ravensare

Eterično ulje ravensare jedno ima antivirusno djelovanje, pa se uspješno koristi kod prehlada, gripa, herpes infekcija…
Ovo ulje odlično ublažava kašalj, a možete ga koristiti u difuzoru i za manju djecu (poslije 3 mjeseca starosti) koja se često i suočavaju sa školskim virozama.
Eterično ulje ravensare pomaže i kod problema sa sinusima, a smanjuje i osjećaj umora i stresa koji ga često prati.
Dakle ovo eterično ulje možete koristiti kao podršku kod sljedećih stanja:
– gripa
– prehlada
– infekcija uha i sinusa
– podrška imunitetu
– stres
– Herpes virus

Metode primjene ovisno o tegobama su: difuzija, inhalacija i primjena na koži

Eterično ulje čajevca

Čajevac je poput ravensare potpuno siguran i za upotrebu kod djece. Odlično djeluje u kombinaciji s ravensara, a inače ima također izrađeno antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje.
Znamo i kako je čajevac čest sastojak kozmetičkih proizvoda (posebno onih za problematičnu kožu), a razlog je to što čajevac pomaže kod akni.
U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni i općeg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem.
Može se nanositi i na kožu, ali naravno razrijeđen u baznom ulju.

Metode primjene ovisno o tegobama su: difuzija, inhalacija i primjena na koži

Eterično ulje eukaliptusa

Eterično ulje eukaliptusa čuveno je kao prirodno sredstvo za inhalaciju i olakšavanje začepljenosti i problema dišnog sustava. Udišite eterično ulje eukaliptusa (bilo putem aroma svjetiljke ili direktnom inhalacijom) kako biste ublažili začepljenost i simptome prehlade! A pritom uživajte u osvježavajućem mirisu i razbuđujućem učinku ovog svestranog eteričnog ulja. Kao i eterično ulje paprene metvice, cijenjen je sastojak kozmetike i preparata za njegu zubi. Zahvaljujući protuupalnom djelovanju korisno je u ublažavanju bolova u mišićima.

Metode primjene ovisno o tegobama su: difuzija, inhalacija i primjena na koži

Moglo bi vas zanimati i: O tipu kože ovisi koja će eterična ulja odgovarati vašem licu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!