Za imunitet tijekom zime ključan je svakodnevni unos ovog voća

by Dalia Žmegač-Kunić

Kada je riječ o prehrani koju biramo tijekom hladnijih dana, nekako uvijek prvo pomislimo na zimske specijalitete koji griju dušu i tijelo i u kojima zaista uživamo. Zimi si većina ljudi da oduška i misleći da je sigurna ispod toplih jakni i bogatih slojeva odjeće, često zaboravi da je i dalje važno voditi računa o unosu zdravih namirnica, osobito kada je riječ o voću.

Mnogi od nas za voćem posegnu tek u trenutku prehlada i pada imuniteta, a činjenica je da bismo i jedno i drugo trebali unositi na dnevnoj bazi, tijekom cijele godine. Iako zimi nema takvog bogatstva plodova kao ljeti i ujesen, u trgovinama se i dalje mogu pronaći brojne zdrave voćke na koje ne biste smjeli zaboraviti. Otkrijte koje su to sve.

JABUKA

Iako jabuka ima tijekom cijele godine, najslađe su one u kasno ljeto i ranu jesen. Nadamo se da ih ne zaboravljate ni tijekom hladnijih dana koji su nam za petama. One su pravi boosteri imuniteta, dobre su za probavu, smanjuju rizik od brojnih bolesti, poboljšavaju pamćenje, a jedenjem jabuke uništavaju se i brojne bakterije u ustima! Bogate su vitaminom C, vlaknima, željezom i brojnim drugim zdravim i potrebnim nutrijentima. Super je što su jednako ukusne sirove, baš kao i kuhane, prešane za sokove, kompot te brojne druge prehrambene pripravke.

MANDARINA

Jedna od omiljenih voćki sezonu ima upravo dolaskom zime, kao da je priroda savršeno naštimala kada nam je najpotrebnije zaštititi se i prevenirati pojavu prehlade dodatnim unosom vitamina C. Mandarine se sastoje od 85% vode i impresivan su izvor vitamina C, a utječu čak i na održavanje tjelesne težine budući da u 100 grama sadrže samo 47 kalorija. Ono što mnogi zasigurno ne znaju, a istraživanja Klinike Mayo tvrde jeste da mandarine utječu na poboljšanje raspoloženja. Dakle, prirodno oružje imate, a na vama je da otjerate prehlade, stres, tjeskobu i sve ostale probleme!

KIVI

Mnogi ne znaju da je kivi porijeklom iz Kine, a čak štoviše, on je proglašen kineskim nacionalnim voćem. Jedno je od najzdravijeg voća na svijetu jer obiluje antioksidansima, vitaminom C, A i E. Udio vitamina C koji kivi sadrži veći je čak i od onog koji sadrže drugi, popularniji citrusi poput naranče. Jedna od njegovih prednosti je što sadrži velik udio folne kiseline zbog čega je idealan za trudnice.

ŠIPAK

Šipak ili nar mnogima je omiljeno zimsko voće za koje je općepoznato kako obiluje brojnim nutrijentima. Ova slasna voćka sadrži brojne sjemenke crvene boje koju omogućuje antocijanin. Mnogi su lijeni jesti šipak jer se teško guli i prilikom čišćenja većina nas se dobro uprlja tom specifičnom crvenom bojom. Ipak, nemojte odustati jer vaš će vam organizam biti zahvalan. Ovaj plod riznica je raznih korisnih nutrijenata od kojih najviše obiluje vitaminom C, kalijem i vodom.

Moglo bi vas zanimati i: Prevencija moždanog udara – Ove namirnice i dodaci prehrani bi mogli biti korisni

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!