Sezona prehlada je počela – Imamo nekoliko načina podizanja imuniteta

by Anđela Sabranović

Dolaskom hladnijih dana, svi se kad – tad nađemo u vrtlogu dosadnih prehlada i neumoljivog pada imuniteta koji nastojimo zaštititi na brojne načine. Kako biste prevenirali i na vrijeme izbjegli potencijalne viruse i neželjena bolovanja, otkrijte na koje sve načine možete prirodno utjecati na osnaživanje svog imuniteta.

REGULIRANJE PREHRANE

Sve kreće od nutrijenata koje unosimo u naš organizam. Ako je većina namirnica koje biramo nezdrava ili su to one koje sadrže puno rafiniranog šećera, takva prehrana ne može imati nadmoć nad prijetećim prehladama i ostalim mogućim bolestima. Ukoliko odlučite kako ćete izbaciti slatkiše iz svoje svakodnevice, već nakon nekoliko dana moći ćete primijetiti brojne promjene poput više energije i boljeg osjećaja, a utjecaj na vaše zdravlje je od neizmjerne važnosti. Razmislite što radite svom tijelu s nezdravim navikama i takvom hranom i radije odaberite namirnice bogate vitaminima i mineralima uz čiju ćete pomoć izgraditi čelični imunitet ove jeseni.

SVJEŽI ZRAK

Dok još možete, radije odaberite provoditi vrijeme na svježem zraku koji u jesen još nije toliko hladan za duži boravak u prirodi. Zaboravite na izležavanje uz televiziju i mobitele i razmislite koliko vremena u samo jednom danu provedemo u zatvorenim, zagušljivim prostorijama, najčešće sjedeći ispred računala. Napravite odmak od tehnologije i pružite svom tijelu zdravi kisik uz šetnju parkom, lagani jogging ili vožnju biciklom.

VOĆE I POVRĆE

Iako je sezonsko voće i povrće najbrojnije ljeti, upravo je jesen vrijeme kada obilježavamo dan plodova zemlje i kada se divimo brojnim namirnicama iz naših vrtova. Iskoristite vrijeme kada kreće sezona mandarina, jabuka i brojnih drugih nutritivno bogatih namirnica uz koje je lako ojačati imunitet i osvježiti se između obroka. Ukoliko ne volite voće i povrće, pokušajte ih ubaciti u sokovnik i napraviti super zdravi napitak.

LIMUN

Vjerojatno jedan od najpoznatijih izvora vitamina C, izvrsni limun, idealan je način kako potaknuti rad probave, ali i razvoj zdravih bakterija u tijelu koje štite organizam od potencijalnih virusa i prehlada. Možete ga iscijediti u prirodnu limunadu ili ga dodati u omiljeni čaj.

ČEŠNJAK

Za one malo hrabrije (jer ne mogu svi podnijeti miris i okus češnjaka), idealno sredstvo i prirodno svojstvo za osnaživanje imuniteta upravo je češnjak. Ova se namirnica koristi čak i u razvoju medicinskih proizvoda, što dokazuje veliki utjecaj na ljudsko zdravlje.

Ne zaboravite ni na kvalitetan san i dovoljnu hidrataciju što također pridonosi ravnoteži imuniteta i cjelokupnom zdravlju. Načina za osnaživanje zdravlja je bezbroj, stoga ne zaboravite na sve prirodne smjernice koje možete poduzeti kako biste postigli željene rezultate.

Ono što također može doprinijeti jačanju imuniteta su naravno dodaci prehrani. U nastavku smo izdvojili nekoliko prijedloga.

Biolectra Immun Cink + Selen + Vitamin D3 Direkt
Zona Vital Betaglukan + vitamin D3 kutija

Ne zaboravite ni na kvalitetan san i dovoljnu hidrataciju što također pridonosi ravnoteži imuniteta i cjelokupnom zdravlju. Načina za osnaživanje zdravlja je bezbroj, stoga ne zaboravite na sve prirodne smjernice koje možete poduzeti kako biste postigli željene rezultate.

Moglo bi vas zanimati i: Evo zašto je vaš imunitet slab i kako ga možete ojačati

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: webljekarna.vasezdravlje.com, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!