jezik ljubavi

Osjećate se nevoljeno? Možda partner ne razumije vaš jezik ljubavi

by Anđela Sabranović

Vjerujemo da ste do sada nekad čuli za knjigu “Pet jezika ljubavi” jer je to najdugovječnija uspješnica New York Timesa – prodana u više od sedam milijuna primjeraka i prevedena na više od 40 svjetskih jezika. Autor ove knjige je doktor Gary Chapman koji pomaže parovima da identificiraju, razumiju i počnu govoriti jezik ljubavi svoga partnera.

Mnogi su nekad čuli za ovu knjigu, ali nisu je pročitali pa ne znaju koji to jezici ljubavi postoje.

Razumijevanje pet jezika ljubavi i učenje partnerovog jezika, može značajno utjecati i na njegovo ili njezino ponašanje što se može vidjeti iz primjera koji su navedeni u knjizi. U nastavku ćemo malo detaljnije predstaviti svaki od njih, ali ono što prije toga prema ovom autoru trebate znati jeste to da je ljubav odluka. To je važno znati jer mnogi i dalje miješaju zaljubljenost i ljubav. Ljubav je odluka da ćete nekoga voljeti i kada prođe zaljubljenost te kada se pojave prve poteškoće. E pa tada vam može najviše pomoći shvaćanje jezika ljubavi vašeg partnera.

Prvi jezik ljubavi: Riječi potvrde

Ako ste primijetili da vam partner konstantno zamjera kako ne razgovarate s njim na lijep način, te kako nikad ne uputite lijepe riječi za sve što čini, njegov jezik ljubavi bi mogle biti riječi potvrde. Usmeni komplimenti ili riječi podrške i razumijevanja, za mnoge su način da se osjećaju voljenim. Razmislite malo kada ste svom partneru ili pak partnerici posljednji put uputili lijepu riječ… Iako nam je gotovo svima na početku odnosa to stalna navika, često se to s godinama gubi. Nekim ljudima to neće poljuljati osjećaj da su voljeni, dok drugima i te kako hoće.

Drugi jezik ljubavi: Kvalitetno vrijeme

Ako vam vaš partner ili partnerica prigovara kako ne provodite dovoljno vremena zajedno ili vam zamjera što previše vremena provodite na mobitelu umjesto u razgovoru, vjerojatno vam poručuje kako se osjeća zanemareno ili nevoljeno. Doktor Chapman navodi kako je kvalitetno vrijeme ono tijekom kojeg drugoj osobi dajemo svoju potpunu pažnju. Osobe kojima je ovo osnovni jezik ljubavi će biti jako nesretne i frustrirane u odnosu u kojem partner provodi vrijeme s njima tako što gleda u TV i ne sudjeluje u planiranju nekih kvalitetnih izlazaka ili druženja.

Treći jezik ljubavi: Primanje poklona

Doktor je proučavao različite kulture i primijetio je kako je u svakoj davanje poklona dio ljubavnog procesa. Ljubav je nekako oduvijek praćena tim konceptom davanja jer su pokloni vidljivi simboli ljubavi.

Ti pokloni ne moraju biti materijalni jer osobama čiji je to osnovni jezik ljubavi često jako puno znači i ručno rađena čestitka ili cvijet iz vrta. Ako osjetite da je ovo jezik vašeg partnera, počnite osluškivati što je to što želi i ostvarite naravno u skladu s mogućnostima.
Promatrajte reakciju i vjerujemo da ćete znati je li to doista ono što čini da se vaš partner osjeća voljeno.

Četvrti jezik ljubavi: Usluge

Male usluge i sitnice često život znače, posebno za one čiji je ovo osnovni jezik ljubavi. Takve osobe će jako cijeniti one male geste ljubavi kao što je kava ujutro ili neki kućanski posao.
Ovo je jedan od najjednostavnijih jezika ljubavi jer svi poznaju svoje partnere i znaju koje su to male usluge koje bi im mogle uljepšati dane.

Peti jezik ljubavi: Fizički dodir

Postoje osobe kojima će sve iznad navedeno biti manje bitno od fizičkog dodira. On ne podrazumijeva uvijek seks jer je ponekad dovoljno i samo osjetiti dodir ili zagrljaj partnera da se osjećamo dobro u vlastitoj koži.

Kako otkriti koji je vaš jezik ljubavi?

Prema knjizi postoje tri sljedeća načina:

  1. Zapitajte se što vaš partner radi ili ne radi, a što vas duboko vrijeđa?
  2. Što je to što najčešće tražite od partnera?
  3. Kako vi volite izražavati ljubav partneru?

Doktor Chapman je mnogima doslovno promijenio pogled na partnerski odnos što za rezultat ima stotine spašenih brakova. U svakom slučaju njegova teorija je nešto o čemu vrijedi razmisliti…

Moglo bi vas zanimati i: Posao ne smije definirati vaš identitet. Vi ste toliko više!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!