Kako i zašto stres potiče opadanje kose?

by Anđela Sabranović

Mnogi od nas ne razmišljaju puno o kosi dok je ne počnu gubiti. Naime, gubitak kose jednako negativno utječe na samopouzdanje kako žena, tako i muškaraca. Danas znamo kako postoji jako puno različitih uzorka za opadanje kose, ali jedan od čestih svakako je stres. Činjenica je kako smo danas nažalost svi u većoj ili manjoj mjeri pod stresom i on sasvim sigurno utječe na naše fizičke procese. 

Kada proces opadanja kose tek počne mnogi ne brinu jer misle kako se radi o još jednom sezonskom opadanju. Zato ćemo u nastavku najprije opisati kako prepoznati razliku između sezonskog i kroničnog opadanja kose.

Kako razlikovati sezonsko i kronično opadanje kose?

Svi mi u danu gubimo dosta vlasi i to je normalna pojava kada se radi o količini između 70 i 100 vlasi. Tijekom tog procesa možemo vidjeti i kako nam raste nova kosa.
Ipak, ako primijetite kako vaš razdjeljak postaje izraženiji ili kako imate čak i mala područja bez kose, najčešće se ne radi o sezonskom opadanju kose i potrebno je poduzeti neke korake.

Zašto stres utječe na opadanje kose?

Ako se sada pitate kako je uopće moguće da stres utječe na opadanje kose, odgovor se krije u hormonima.
Kada smo pod stresom luči se hormon adrenalin koji se nakon što prođe stresna situacija pretvara u testosteron. Povišene razine testosterona u organizmu vlasi naše kose čine lomljivim te uzrokuju opadanje.
Do ove pojave dolazi nekoliko mjeseci poslije stresne situacije. Možda ste primijetili i kako često poslije stresnih situacija dobijete i virozu, dok se na vrhuncu stresne situacije i dalje osjećate dobro… Jednostavno, naše tijelo pamti sve što mu se događa i kad tad jednostavno mora reagirati.

Kako si pomoći u stresnim situacijama?

Šetnja u prirodi

Sigurno ste primijetili koliko šetnja u prirodi može biti korisna za vaše raspoloženje. Sljedeći put kada budete osjećali kako ste pod stresom jednostavno se zaputite u šetnju. Tako ćete posložiti svoje misli, a možda ćete i doći na ideju o rješenju za izazovne situacije s kojima se suočavate.

Meditacija

Kada jednom prepoznate prednosti koje meditacija može imati za vas, vjerujemo da će postati vaše omiljeno sredstvo za ublažavanje stresa.

Pisanje dnevnika

Pisanje dnevnika je jedna od najboljih aktivnosti kada ste pod stresom. Kada sve svoje strahove, brige i ostalo prenesete na papir oslobodite prostor u svojoj glavi i iznenada sve izgleda nekako jednostavnije.

Kako dugoročno spriječiti opadanje kose?

Korijen je najvažniji

Korijen kose crpi svoju hranu iz krvožilnog sustava, a u njemu se nalaze informacije o svojstvima, kvaliteti, boji, obliku i snazi Vaše kose. Kako biste zadržali zdravu i bogatu kosu punu sjaja i snage, važno je primjereno nahraniti korijen kose. Stoga se preporučuje povremeno obogatiti svoju prehranu posebnim suplementima.

Dodaci prehrani

Danas znamo kako zdravlje kose, kože, ali i noktiju dolazi iznutra. Pronašli smo proizvod koji doista može pomoći kod opadanja kose. Upoznajte Hårkontroll Boost!

Hårkontroll Boost vrhunski je proizvod za kosu, kožu i nokte koji pruža više od običnog dodatka prehrani. Zaista je moguće dodatno osnažiti kosu u teškim uvjetima, primjerice nakon ljeta i sunca, prilikom stresnog razdoblja ili uslijed neuravnotežene prehrane.

Hårkontroll Boost sadrži patentirani i klinički dokazano djelotvorni keratin Cynatine® HNS koji ima sposobnost oporavka oštećene kose te djeluje na smanjenje gubitka kose. Keratin dolazi u kombinaciji s biotinom i cinkom, koji pomažu kosi da zadrži svoja prirodna svojstva te bakrom, koji pridonosi očuvanju prirodnog pigmenta kose. Upotrebljava se kao dodatak uz ostale Hårkontroll proizvode u razdoblju kada vam je potrebna dodatna njega i regeneracija!
‍Učinkovitost keratina Cynatine® HNS dokazano je kliničkim ispitivanjem!
Provedena studija na Cynatine® HNS u trajanju od 90 dana pokazala je senzacionalne rezultate. Ispitanici su potvrdili da je došlo do smanjenja opadanja kose za 30% i jačanja kose za 12%. Ispitanici su naveli da je kosa vidljivo sjajnija i bujnija.

Dobra vijest je i ta da ovaj tjedan sve Hårkontroll proizvode možete kupiti po posebnim cijenama. Sve informacije potražite na njihovoj web stranici.

Moglo bi vas zanimati i: Zaštita kose tijekom zimskog perioda bitna je kao i zaštita kože lica

Tekst: PROMO

Foto: PROMO

 

Možda će vam se svidjeti