Kolumna Marine Bruner: Briga o sebi proizlazi iz naše svjesnosti

by Vjera Pađen

Što je za vas briga o sebi? Ja sam netko tko ima iskustvo života u potpunoj „nesvijesti“ i netko tko danas živi potpuno svjestan život, život u trenutku i baš iz tog razloga vam želim približiti ovu temu i važnost svjesnosti tj. širenja vlastite svijesti. Meni je trebalo 40 godina života da se probudim i pronađem sebe. Malo dugo, ali bolje ikad nego nikad. Znate i sami da sve dođe onda kada je najbolje vrijeme za nas. Pomoći ću ti da otkriješ koliko si svjesna/an sebe i uopće važnosti ove teme te koliko je ona povezana s tvojim općim stanjem.

KOLIKO ZAPRAVO BRINEŠ O SEBI?

Briga o sebi i svom zdravlju danas je sve je češća tema, a upravo je usko povezana s našom svijesti. S razlogom je tako jer bez obzira koliko god se o tome pisalo i govorilo nije dovoljno. I dalje postoje žene koje nisu same sebi prioritet, koje zanemaruju sebe potiskujući sve svoje potrebe stavljajući sve drugo i sve druge ispred sebe.
Ako si i ti u toj skupini zastani na trenutak i budi potpuno iskrena prema sebi te odgovori na sljedećih nekoliko pitanja.

  • Kada si zadnji puta pitala sebe kako se osjećaš?
  • Koliko vremena u danu imaš za sebe?
  • Koliko često radiš stvari za svoj gušt?
  • Ideš li redovito na preglede i brineš li o svom zdravlju?
  • Što je to što te čini sretnom?
  • Misliš li da netko drugi može to promijeniti ili ipak je to tvoja odgovornost?

Jedna od čestih i nažalost loših stvari je upravo ta da zanemarujemo sami sebe. Život nas uzme u žrvanj i bez da se snađemo za čas živimo u kolotečini. Prolaze dani, tjedni, mjeseci pa i godine da niti ne primijetimo sami sebe. Život se događa nama, a ne mi životu. Ponašamo se kao da ovaj život nije naš, kao da postoji repriza te često ulazimo u ulogu žrtve koja nas čini potpuno nemoćnima.

Sama sam pola života živjela upravo tako te mi je jako dobro poznat taj obrazac ponašanja. Sve ovo vam pišem samo iz jednog razloga, a to je da vam ukažem na ogromnu opasnost koja se krije iza toga kada ne vodimo brigu o sebi to jest živimo jedan potpuno nesvjestan život.

ŠTO ZAPRAVO ZNAČI NESVJESTAN ŽIVOT?

Život u kojem još uvijek nismo u potpunosti svjesni niti svojih misli niti uvjerenja niti što je to što upravlja nama. Zapravo nismo svjesni čega nismo svjesni. Živimo na autopilotu, a svaki dan je gotovo isti. Što misliš zašto?

Zato što dok god radimo istu stvar dobivamo isti rezultat ili drugim riječima: ako želiš nešto u svom životu promijeniti potrebno je da prvo promijeniš svoje razmišljanje, svoju percepciju, a zatim i ono što radiš. Za sve to ti je potrebna svjesnost. Zato to i nije lak proces i često nam je potrebna pomoć da osvijestimo neke stvari. Upravo je coaching jedan od odličnih načina za to jer vas pomoću ciljanih pitanja odvedem do onog dubokog nesvjesnog u vama i pomognem vam da osvijestite to što još niste. To je pravi rad na sebi i osvještavanju jer upravo je svjesnost taj prvi korak ka promjeni. Ne možemo promijeniti nešto ako nismo svjesni u čemu je zapravo naš problem.

Često ne želimo vidjeti neke stvari i nazvati ih pravim imenom jer nas je strah suočavanja s posljedicom jednostavno je preteško za nas. Tako na primjer mnoge žene žive u braku u kojem nisu sretne međutim ako si priznaju da to nije to što žele „morat“ će nešto poduzeti, a na to nisu spremne jer to znači izlazak iz zone komfora te suočavanje sa svim temama kao što su djeca, financije, imovina, šira obitelj i društvo općenito. Ponekad je lakše poricati nego se suočiti s istinom i krenuti raditi na toj temi međutim time problem ne nestaje samo smo ga odgodili na neko vrijeme što može u konačnici biti loše za nas.(isto ovo možete primijeniti na bilo koju drugu temu kao što je posao, financije, drugi odnosi…)

ZAŠTO JE TO OPASNO ZA NAS?

Zato što potiskivanje i nerješavanje problema loše djeluje na nas i na naše zdravlje. Takve stvari „jedu“ nas iz unutra malo po malo i kad tad počnu se manifestirati neki fizički simptomi. Zdravi smo samo onda kada smo u balansu zato je ključno da osvijestiš svoje životne izazove i radiš na njima prije nego te stisnu zdravstvene tegobe. Nažalost svjedočimo tolikim pričama žena koje tek s dijagnosticiranjem teških bolesti su osvijestile da je u njihovim životima nužna promjena i to ona iz korijena. Tek tada su se probudile iz „nesvijesti“ i postale svjesne sebe i svojih životnih izazova. To je naravno uvijek onaj teži put kada promjena dolazi iz patnje koja je postala dovoljno velika. Ne čekaj taj trenutak nema potrebe da dodirnemo dno da bi shvatili da postoji i drugi način. Postoji lakši put savladavanja životnih izazova međutim on iziskuje upravo tvoju svjesnost i tvoj angažman, tvoj prvi korak i izlazak iz zone poznatog, ustaljenog i naizgled sigurnog. Kažem naizgled jer je zona komfora samo privid sigurnosti. U njoj zapravo ništa nije sigurno samo je poznato i zato daje taj lažan osjećaj kao da mi imamo kontrolu nad nečim.

Brini o sebi i svom zdravlju na vrijeme. Uči iz tuđih grešaka. Redovito odlazi na sistematske preglede, ginekologu, pregledavaj svoje dojke i uvijek imaj na pameti da je tvoj život tvoja odgovornost. Sve ono što se krije u tebi daje rezultat u fizičkom svijetu u tvojoj realnosti. Ako unutar sebe nisi zadovoljna, ispunjena, sretna i u miru jasno ti je da će se to odražavati na tvoj vanjski svijet. Nitko ti neće reći hvala niti će te više voljeti zato što se „ubijaš“ za druge a zanemaruješ pritom sebe. Mijenjaj sebe jer druge ionako ne možeš.

Mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke kada se želi podići svjesnost u javnosti o ovoj bolesti zato vam i ja želim ovim putem ukazati na one stvari koje svaka od nas može, treba i mora učiniti za sebe i svoje zdravlje. Voli sebe kao da ti život o tome ovisi jer ti i ovisi. Sebe i svoje osjećaje stavi na prvo mjesto jedinio tada ćeš biti sretna i zadovoljna žena. Tada ne samo da ćeš biti sebi najbolja nego i svima oko sebe. Vjerujem u tebe i znam da ti to možeš.
Sretno.

Moglo bi vas zanimati: Kolumna Marine Bruner: Zašto je važno napraviti detoks emocija?

Tekst: Marina Bruner

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti