Je li flaširana voda doista zdravija od vode iz slavine?

by Anđela Sabranović

Prema podacima iz 2019. samo u Hrvatskoj se godišnje proda 490 milijuna plastičnih boca!
Možda vam taj podatak ne znači ništa posebno, ali kada razmislite o razlozima zbog kojih ljudi uopće kupuju plastične boce vode shvatit ćete kako je stanje alarmantno.

Kada se prisjetite prijašnjih vremena, shvatit ćete kako nigdje nije bilo moguće uopće kupiti vodu u plastičnim bocama.
Zagovornici zdravog života će možda prvo pomisliti kako je to zbog općenito nezdravijeg stila života, što dijelom i jeste istina, ali što ako je zapravo voda sa slavine ustvari zdravija?
Zašto kupujemo nešto što već plaćamo i čega imamo sasvim dovoljno?

Zašto flaširana voda nije tako zdrava?

Analiza na australskom sveučilištu u Newcastleu je pokazala kako svaka osoba na tjednoj bazi unese prosječno pet grama plastike što odgovara količini plastike u jednoj bankovnoj kartici.
Voda iz slavine mora se svakodnevno provjeravati za razliku od flaširane. U nastavku donosimo još neke razloge zbog kojih voda u plastičnim bocama nije idealno rješenje.

  1. Čuvanje vode u plastičnoj boci nije zdravo

Posljednjih godina se sve više govori o mikroplastici i njezinim štetnim posljedicama.
Posebno je opasno čuvati vodu u plastičnoj boci na sobnoj temperaturi ili direktno izloženu suncu. Visoka temperatura plastike u vodu ispušta toksine opasne za normalnu funkciju organizma.

  1. Ponovna upotreba PET boce može biti problem

Koliko puta vam se dogodilo da ste ponovno iskoristili već korištenu plastičnu bocu? One bi se trebale koristiti samo jednom što znači da ne biste smjeli ponovo puniti bocu jer ponovno korištenje PET boce može u tijelo otpustiti teške metale i kemikalije koje utječu na ravnotežu hormona.

  1. Utjecaj na okoliš

Kada jednom popijete flaširanu vodu, ostaje boca koja je otpad. Dvije trećine plastičnih boca završi u smeću i predstavlja prijetnju okolišu. Svjedoci smo kako su naše rijeke i jezera sve više zagađeni upravo takvim otpadom.

  1. Voda u bocama često nije izvorska

Postoji sve više proizvođača koji na tržište plasiraju vodu sa slavine koja je samo prošla filtriranje, a na pakiranju se naravno nalaze fotografije planinskih izvora.

  1. Flaširana voda je bespotreban trošak

Kada malo razmislite shvatit ćete kako je cijena flaširane vode nevjerojatno porasla. Sada je litra vode skuplja doslovno i od primjerice mlijeka, a razlika između njih je ta što nam mlijeko definitivno ne teče sa slavine.

Ako nemate povjerenja u vodu iz slavine ili vam smeta klor uvijek se možete odlučiti za ugrađivanje filtera za vodu koji će trajati godinama, a vi vodu možete nositi u staklenim bocama.
Alternativa uvijek postoji… Bitno je doista je željeti pronaći!

Moglo bi vas zanimati: Koliko vremena je potrebno da se otpad razgradi u prirodi?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti