Koliko vremena je potrebno da se otpad razgradi u prirodi?

by Vjera Pađen

Stručnjaci i znanstvenici već dulje vrijeme pozivaju svjetsku javnost da smanji dnevnu proizvodnju smeća i spasi planet od destruktivne i ne baš pozitivne sudbine. Da biste to učinili, ključno je znati koliko vremena treba da se naš otpad raspadne u prirodi.

Znanstvenici upozoravaju čovječanstvo da ako želimo spasiti svoj planet moramo zaustaviti svoje ružne i ne baš pozitivne navike koje ozbiljno utječu na okoliš. Zemlja godinama pati od klimatskih promjena koje su uglavnom uzrokovane ljudskim aktivnostima poput hiper proizvodnje plastike, uništavanja grebena, industrijske poljoprivrede i emisije ugljičnog dioksida.

Smanjenje otpada veliki je korak koji moramo poduzeti odmah!

Kako bismo preokrenuli sudbinu našeg planeta, prvo što moramo učiniti je smanjiti količinu otpada koji svakodnevno bacamo u smeće. Jedna od najrazornijih vrsta otpada koji stvara čovječanstvo je plastika. Iako se reciklaža plastike počela širiti svijetom već 70-ih godina, mnogi je ne recikliraju jer je skuplja od stvarne proizvodnje proizvoda. Dok se plastika u vodi raspada gotovo 400 godina, treba joj 800 godina da se razgradi u tlu. Posljednjih nekoliko godina ljudi su postali svjesniji važnosti recikliranja i smanjenja kućnog otpada. Budući da mnoge zemlje sada naplaćuju plastične vrećice, a negdje je u potpunosti zastupljena i zabrana korištenja istih,  potaknuli su ljude da koriste ekološki prihvatljivije opcije dok kupuju.

Trajanje razgradnje otpada

Ako želimo spasiti svoj planet i početi s akcijama odmah, važno je znati koliko vremena treba da se različite vrste smeća raspadnu. Neke informacije mogle bi vas šokirati.

Plastični otpad: proizvod koji se uglavnom rade od nafte, plastika koja je jedan od materijala koji se najteže raspada nešto je što najviše koristimo u svakodnevnom životu. Svake godine više od 1,6 milijuna barela ulja koristi se samo za proizvodnju plastičnih boca. Može proći i do 1000 godina da se plastika raspadne na odlagalištima. Plastičnim vrećicama koje svakodnevno koristimo potrebno je 10 do 1000 godina da se razgrade, dok plastičnim bocama može trebati i 450 ili više godina.

Proizvodi od papira: S obzirom na činjenicu da se proizvode prirodno, proizvodi od papira jedan su od najprikladnijih za zemlju kada je u pitanju brzina razgradnje. Papiru treba samo četiri do šest tjedana kako bi se u potpunosti sam razgradio.

Staklo: Staklo je jedan od najprirodnijih proizvoda na zemlji jer je napravljeno od pijeska. Staklo je također jedan od proizvoda koji se najlakše reciklira, jer je lomljenje i topljenje jednostavan postupak. Međutim, šokantno je ako se staklo baci na odlagališta otpada, treba mnogo godina da se razgradi. Prema nekim izvorima, ponekad se uopće ne razgradi.

Baterije: Baterije su jedan od najopasnijih predmeta koje treba ostaviti na odlagalištu otpada. Tanka metalna vanjska strana baterije razgradit će se za 100 godina, izlažući unutra teške metale, koji se nikada neće raspasti i otrovni su za okoliš. Zbog toga se u gotovo svakoj većoj trgovini nalaze posebni spremnici u koje možete odložiti potrošene baterije. Naš savjet je svakako da pokušate koristiti ekološki isplativije, dugoročne baterije.

Otpad hrane: Možda mislite da se otpadni materijal od hrane lako odlaže na odlagalištu otpada, ali  niste baš u pravu. Vrijeme razgradnje otpada hrane ovisi o vrsti hrane. Koži naranče obično treba šest mjeseci, ali jezgri jabuke ili kori banane treba oko mjesec dana da se razgradi. Osjećate kao da iz komada salate ne može proizaći ništa loše, ali varate se, treba najmanje 20 godina da se salata potpuno raspadne u odlagalištu zemlje. Zbog toga nebi bilo loše kada biste u obzir uzeli kompostiranje kod kuće, o kojemu više možete pročitati ovdje.

Osim razgradnje otpada od hrane, činjenica je da se hrana na odlagalištima raspada bez kisika, stvarajući metan, plin koji je 23% jači od plinova staklenika, poput ugljičnog dioksida. Dok se dio ovog metana pretvara u energiju, velik dio odlazi u atmosferu, pridonoseći, naravno negativno, klimatskim promjenama.

Druge vrste otpada i vrijeme potrebno da se razgradi u prirodi:

Plastične čaše – više od 50 godina
Pamuk – tri mjeseca
Kožne cipele – između 25 i 40 godina
Karte za javni prijevoz – dva tjedna
Drveni namještaj – od 10 do 15 godina
Sanitarni ulošci – od 500 do 800 godina
Stiropor – na može se razgraditi

S popularnošću Zero Waste načina života, o kojemu i mi puno pišemo na našem portalu, reciklažna postrojenja otvaraju se u mnogim zemljama, što daje nadu da će se čovječanstvo na vrijeme osvijestiti kada je u pitanju otpad i njegov štetni utjecaj na okoliš i nas.

Moglo bi vas zanimati: Donosimo ideje za zabavan jesenski vikend doma

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti