Ovo može svatko: Smanjite potrošnju goriva i čuvajte okoliš

by Lucija Biondić

Odavno već automobil nije luksuz nego potreba. Kako bi stigli od točke A do točke B u određenom vremenu i u različitim vremenskim uvjetima, ponekad nije moguće koristiti ‘zelene’ načine transporta ili koristiti baš uvijek javni prijevoz. No, svjesni ste kako svakodnevna vožnja automobilom na posao ili s posla ne doprinosi okolišu i to vas muči. Smanjite potrošnju goriva uz nekoliko savjeta koje vam donosimo u nastavku.

Kao i u svakom drugom segmentu života u kojemu razmišljate o održivosti, i kad je vožnja u pitanju postoje maleni svakodnevni koraci koje možete učiniti za dobrobit okoliša. Iako vam se na prvi pogled može učiniti kako to ne mijenja ništa, kumulativno, kad bi svi usvojili ove navike, mogli bi postići puno. Kako smanjiti potrošnju goriva, uštedjeti novac i učiniti dobro okolišu, saznajte u nastavku!

1. Redovito provjeravajte tlak zraka u gumama

Tlak zraka u gumama utječe na potrošnju goriva, ali i na dugotrajnost samih guma. Ukoliko tlak zraka nije ujednačen, gume će se nejednako ‘trošiti’. Ako je tlak zraka u gumama previsok, jače će se ‘trošiti’ srednji dio gazne površine. Takve gume su osjetljivije i na prepreke, pa se guma lakše probuši. Ukoliko je, pak, tlak zraka prenizak, više se ‘troše’ rubni dijelovi gazne površine.

Preslabo napunjene gume imaju veći otpor kotrljanja, odnosno za njihovo okretanje koristi se više energije i posljedično troši više goriva. Preporuča se provjeravati zrak u gumama barem jednom mjesečno, zbog velikih vrućina ljeti i češće, i obavezno prije odlaska na duža putovanja. Tlak zraka u gumama preporučit će svaki proizvođač automobila, a važno ga je provjeravati kad su gume hladne, jer se tlak zraka povećava zagrijavanjem guma.

Foto: Richard Jaimes / Unsplash

2. Izvadite suvišne stvari iz prtljažnika

Računica je vrlo jednostavna – opterećeni automobil neminovno troši i više goriva. Stoga je mudro sve stvari koje su viška ukloniti iz prtljažnika. Manje stvari u automobilu znači manje energije za pokretanje vozila. A manje goriva i manje ispušnih plinova znači uštedu novca i manje štete za okoliš.

3. Servisirajte redovito svoje vozilo

Neka istraživanja pokazala su kako se redovito servisiraju samo vozila pod garancijom. Kad jednom garancija prestane, zaboravimo i na redovne servise. Krivo! Nakon svakih 10 do 15 tisuća km trebalo bi napraviti servis koji uključuje zamjenu ulja i filtera ulja, zamjenu filtera klime i filtera zraka.

Pažnju treba obratiti i na pročišćivač goriva, te na ispušni sustav koji je iznimno važan za emisiju štetnih plinova. Redovni servis je svojevrsni sistematski pregled koji će nam pomoći da budemo sigurni kako svi sustavi ispravno funkcioniraju. A kad je sve u balansu, onda je i potrošnja optimalna.

Foto: Wassim Chouak / Unsplash

4. Nastojte u spremniku imati bar ¼ goriva i tankajte gorivo s provjerenim aditivima

Talog s dna spremnika za gorivo lakše se ‘podigne’ kad je u spremniku manje goriva. Stoga bi bilo idealno uvijek imati bar ¼ spremnika goriva punog. Većina goriva već sadrži aditive zbog kojih je rad motora ujednačeniji, a potrošnja manja.

Osim toga, ovi dodatci gorivu štite vitalne dijelove tako da ispiru i sprječavaju ponovno nakupljanje štetnih naslaga na ventilima što doprinosi smanjenoj potrošnji. Kad su goriva s aditivima u pitanju, posavjetujte se sa svojim serviserom.

5. Izbjegavajte ‘ler’, na duge pruge koristite tempomat i prilagodite brzinu

Dok auto miruje i motor radi, gorivo se troši, a ispušni plinovi zagađuju okoliš. S druge strane, idete li na duga putovanja, koristite tempomat. Brzina će biti stalnija, a vožnja ujednačenija što će se odraziti i na potrošnju goriva. Da treba prilagoditi brzinu zbog sigurnosti u prometu ponavljamo kao papige.

No, prilagođena brzina znači i manju potrošnju goriva i manji ugljični otisak. Optimalna potrošnja goriva je na brzini od 60 do 80 km/h. Također, izbjegavajte i naglo kočenje ili ubrzavanje. Postepeno ubrzavanje i glatko, lagano kočenje pomažu učinkovitosti motora što će utjecati na potrošnju goriva. Držite li sigurnosni razmak između vozila ispred sebe, ovo ne bi trebao biti problem.

Foto: Oksana Kurochkina / Unsplash

6. Koristite GPS i pažljivo planirajte putovanje

Znate li kuda točno idete, utipkajte adresu i ‘slušajte’ GPS. Na taj ćete način izbjeći suvišno kruženje i traženje destinacije na koju želite stići, što znači manju potrošnju goriva i manju emisiju plinova. Ukoliko dobro osmislite putovanje, možete obaviti i više stvari odjednom i uz već navedeno uštedjeti i vrijeme i novac.

Ovo možda jesu maleni koraci, ali kao što smo već rekli, kumulativno mogu puno značiti za ugljični otisak. Želite li još više napraviti za okoliš, a ne odreći se komocije vožnje automobilom, razmislite o električnom automobilu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila – 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Početkom lipnja Fond bi trebao objaviti Javni poziv za građane i tvrtke, pa razmislite već sad o tome.

Moglo bi vas zanimati: 5 aplikacija za bolji i jednostavniji zero-waste lifestyle koji morate probati

 

Tekst: Lucija Biondić

Naslovna fotografija:  Lumne / Pexels

Možda će vam se svidjeti