Skinimalizam: trend kojim štedite novac, vrijeme i čuvate okoliš

by Anđela Sabranović
skinimalizam-1-slowliving

Manje je više. Minimalizam smo usvojili u brojnim životnim poljima, od uređenja interijera preko odjevnih kombinacija pa sve do novog trenda skinimalizma koji na scenu postavlja Pinterest. Iako je riječ o trendu, želimo da se skinimalizam ureže u naše živote, podigne svijest i ne postane samo jedan od trendova u nizu koji ostaju zaboravljeni.

Posebno je važan za mlade generacije, međutim ne treba zanemariti ni žene koje su pokleknule pred kozmetičkom i farmaceutskom industrijom te se odlučile za sve kreme i serume koji bi se baš trebali naći u vašoj kozmetičkoj torbici. Pogrešno, jednako kao i brojne fotografije kojima smo svakodnevno izloženi na društvenim mrežama i na stranicama časopisa. Još uvijek se nismo pomirili sa činjenicom da savršenost ne postoji, da su nepravilna tekstura, pore, pjege i akne sasvim normalna pojava. Dok se ta tema polako, ali sigurno stavlja u fokus detaljnije ćemo vas uputiti u trend skinimalizma.

Što ste prvo pomislili i primjetili kada ste jutros vidjeli svoj odraz u ogledalu? Jeste li prvo primjetili nedostatke ili vrline, jeste li razmislili kolikom brzinom ih želite eliminirati, usporedili se s nečijom tuđom slikom i naposljetku nanijeli više slojeva pudera? Dva su ključna pojma koja se kriju iza skinimalizma, a to su jednostavna rutina te prihvaćanje svih svojih na oko vidljivih nedostataka. Put do toga nije lagan pa je vrlo jasno da se ovaj trend u život ne uvodi preko noći. Potrebno je više vremena i rada, posebno oko druge točke koja je ključna za sve one koji su pobornici ovoga trenda. Sasvim je jasno da određene nepravilnosti djeluju i na samopouzdanje pa nije jednostavno okrenuti novu stranicu i potpisati trend skinimalizma. Put je to do kojega se dolazi paralelno i s onim unutarnjim radom kako bismo zavoljeli svaki dio sebe i ponosno ga nosili. 

Skinimalizam u središte stavlja prirodni sjaj i jednostavnu njegu

Više stvarne kože i jednostavne njege te što manje slojeva teške šminke koraci su koji vode do skinimalizma. Nametnuti i nerealni standardi ljepote koji kruže bespućima interneta nepoznanica su u svijetu skinimalizma, a sasvim je jasno da teška šminka i previše proizvoda za njegu može pogoršati stare kao i stvoriti nove probleme s kožom. Ovaj pokret ne traži od vas da sve što posjedujete eliminirate već da birate isključivo ono što koristi vašoj koži i njenom zdravlju. Odlučite se za nekoliko proizvoda za koje ste sigurni da djeluju i pogodni su za vaš tip kože. Osnova koja vam je potrebna obuhvaća proizvod za čišćenje kože, hidratantnu kremu te spf koji ne biste trebali preskakati. Jasno, osobe čija koža žudi za proizvodima koji kontroliraju sebum, djeluju na akne ili slično u svoju rutinu dodat će i takav proizvod u svoju rutinu. Obratite pažnju na proizvode i njihovu formulaciju jer oni koji su dobro formulirani u sebi mogu sadržavati i više aktivnih sastojaka u ispravnim omjerima koji koži pružaju svu potrebnu njegu.

Što ako vam kažemo da prijelazom na ovaj trend štedite novac, ali i pomažete okolišu? S obzirom na to da je ideja što manje proizvoda to znači i više novca koji više neće odlaziti na kreme koje su trend, ali i korak viška u rutini. Jednako tako, manje proizvoda označava i minimaliziranje ambalaže pa se samim time stvara i manje otpada. 

Koji su najpretraživaniji pojmovi na Pinterestu, a slažu se sa skinimalizmom?

Prirodna svakodnevna šminka

Bit skinimalizma krije se u nježnim bojama i sjaju kože. Zdrava koža sama će po sebi imati taj sjaj koji ćete moći nadopuniti s nekoliko završnih pokreta kistom.

DIY njega kože

S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa više vremena smo provodili kod kuće zbog čega su svi životni DIY savjeti bili u fokusu, pa tako i oni vezani za njegu lica. Niz je sastojaka koje već imamo u svojim domovima, a odlični su ulozi maski za lice. 

Joga za lice

Odaberite vježbe joge za lice i izvodite ih svaki dan pred ogledalom, to vam neće oduzeti puno vremena, a rezultati će biti vrlo brzo vidljivi. Ono što joga za lice sa sobom donosi jest poboljšana cirkulacija, sjaj lica kao i smanjenje napetosti.

Kako do prirodno blistave kože

Pravilne i uravnotežene navike, uz odabir proizvoda s hranjivim sastojcima kao i prakticiranje joge za lice put su do prirodno blistave kože.

Kako se ponašaju potrošači koji se vode skinimalizmom?

Dobro su upoznati s vlastitom kožom i njezinim potrebama. Manje proizvoda označava i znanje te odabir onih pravih za vlastiti tip kože. Poznaju većinu sastojaka koji se nalaze u proizvodima za njegu, na tomu polju se redovito obrazuju i samostalno proučavaju novitete. Vole svaki dio sebe i svoje kože, a pri tomu znaju jasnu razliku između nepravilnosti koje su sasvim normalne od onih koje su znak za uzbunu i zahtijevaju posebno tretiranje.

skinimalizam-slowlivinghr

Svjesno odlaze u kupnju. Dakle, ne kupuju niti donose ishitrene odluke u kupnji proizvoda za njegu. S obzirom na to da se koriste čistačem, serumom, hidratantnom kremom te zaštitnim faktorom pomno biraju one koji su za njih najpogodniji. Jednaka je stavar i s proizvodima za šminkanje, za njih su formule jednako važne. 

Moglo bi vas zanimati: U iščekivanju ljeta: pripremite se za plažu

Tekst: Ana Carević

Foto: Instagram, Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!