Ovo je najboljih 7 savjeta za detoks koji će vam ikada trebati

by Vjera Pađen
najbolji detoks

Kako znati žudi li vaš organizam za čišćenjem? Šalje li vam signale poput umora, usporene probave i lošeg metabolizma, glavobolje, manjka energije i razdražljiosti kao i problema s kožom i čestih prehlada. Sve su to znakovi koji upućuju da je vaše tijelo puno toksina te da mu je potreban detoks i odmor kako bi se vratilo na početne postavke.

Ne zaboravite da će vašemu tijelu dobro doći i digitalna detoksikacija pa vrijeme koje biste proveli pred ekranima provedite u brizi za sebe, na otvorenomu, a sve one s kojima se želite čuti nazovite. U nastavku donosimo još neke od savjeta koji će vam pomoći u procesu detoksikacije. 

Koje će se pozitivne promjene dogoditi nakon detoksikacije? Vaša energija bit će na zavidnoj razini, hormoni će se vratiti u ravnotežu, a koža će biti čišća. Uz vanjske upale na koži lica i tijela, one upale u tijelu također će postati prošlost. Jednako tako, siguran je i gubitak kilograma jer se metabolizam aktivira i vraća u ravnotežu. Kada je riječ o snu, on će biti značajno kvalitetniji što je važan preduvjet za prethodno spomenute prednosti. U trenutku kada tijelo postigne zdravu ravnotežu vaše će misli biti lakše fokusirani na ciljeve kojima težiti jer ćete se paralelno okružiti i s ljudima koji su pozitivni. S usvajanjem zdravih životnih navika, koje su posljedica detoksikacije, tijelo postaje vitalnije. Samim time nećete više biti naduti, a želja za brzom i iznimno slatkom hranom više neće biti toliko izražena.

najbolji-detoks

U prehranu dodajte neke nove namirnice

Trudite se jesti više kuhane hrane, neka variva obiluju zelenim povrćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama te začinima poput đumbira i chilija. Kako bi vam to pošlo za rukom nastojte planirati kupnju i pravljenje obroka. Sladić, maslačak i stolisnik također su odlični dodaci koji potiču metabolizam i probavu. Kako biste konzumirali što više vlakana uključite i psyllium ljuskice koje se osim u hranu mogu stavljati i u pića, smoothije i sokove. Važno je imati na umu da se one pretvaraju u gustu mastu sličnu želatini pa ih je važno popiti na vrijeme. Neka se na vašemu meniju nađe i kefir koji će dodatno djelovati na toksine i čišćenje organizma.

Jedite polako i bez korištenja tehnologije

Kada smo u trentuku, jedemo polako i bez upotrabe digitalnih kanala tijelo registrira količinu hrane koju unosimo i zna kada je potrebno stati, odnosno kada smo siti. Isto tako, dobro žvakanje će djelovati na bolju probavu.

Hidratacija i biljni čajevi

Upoznati smo s činjenicom da je dovoljan unos tekućine donosi brojne dobrobiti, pa tako i u pogledu detoksikacije te poboljšanja metabolizma kao i čišće i zdravije kože tijela i lica. Osim toga, preporučeni su i prirodni sokovi od voća i povrća kao i biljni čajevi. Koje čajeve je najbolje konzumirati za ovu svrhu? Neka prvi odabir budu čajevi od đumbira, maslačka, sikavice te čičkovog i crvenog korijena. Oni će imati pozitivne učinke na jetru i krv, a nije zanemariv ni njihov diuretički učinak.

Krenite u saunu

Već je dobro poznato da se znojenjem izbacuju toksini iz tijela, a osim tjelesnih aktivnosti za to je idealan boravak u sauni. Visoka temperatura jako dobro će djelovati na organizam. Što se zbiva za vrijeme boravka u sauni? Cirkulacija postaje bolje, toksini se eliminiraju dok mišići se mišići opuštaju, a stres i stanje napetosti nestaju. Međuitm, prije no što se odlučite za saunu imajte na umu da ne smijete unutra boraviti više od 10 do 15 minuta dok je iza preporučeno tuširanje mlakom vodom.

Obogatite kupku eteričnim uljima

Opustite se uz kupku koju ćete obogatiti sa desetak kapi najdražeg eteričnog ulja kako biste potaknuli detoksikaciju. Nemojte zaboraviti ni na kratku masažu tijela te s hidratacijskom kremom pomiješajte par kapi eteričnoga ulja. Opuštanje i eliminacija toksina dolaze zajedno!

Meditirajte i dišite duboko

Meditacija je jedan od najboljih načina koji će vas voditi do stanja usredotočenosti i bivanja u trenutku kao i do pravilnog i dubokoga disanja. Pravilno disanje ključ je zdravog života, a posebno je važno fokusirati se na disanje u stresnim situacijama koje uzrokuju posao i svakodnevne aktivnosti što također utječe na disbalans tijela i duha. Uz to, nastojte usvojiti naviku slobodnoga vremena u kojemu ćete disanjem u organizam vratiti ravnotežu. Za to vam neće trebati više od 20 minuta te najfraže opuštajuće glazbe u pozadini.

Zahvalite

Kada ste posljednji put zahvalili na danu koji je iza vas? Vrijeme da zahvalnost uključite u svakodnevnu praksu te zahvalite vlastitomu tijelu za sve uspone i padove, na ljudima koji vas okružuju kao i situacijama te događajima koji su iza ili ispred vas. Ova tehnika donijet će dodatnu dozu pozitivne energije u vaše živote. 

Moglo bi vas zanimati: 8 zabluda o mršavljenju zbog kojih ne možete postići ravnotežu u prehrani

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti