Meditacija za početnike: zašto i kako krenuti s meditacijom

by Ana Carević

Meditacija nam može pomoći da poboljšamo kvalitetu vlastitoga života. S obzirom na to da je u našim životima stres čest gost, tehnika meditacije pomaže u njegovoj eliminaciji te uklanja napetosti koje se nakupljaju tijekom dana. Ona nam pomaže da se opustimo, oslobodimo od suvišnih informacija i zaronimo unutar sebe.

Osim što nam pomaže da se bolje nosimo sa stresom i stresnim situacijama, ona poboljšava našu koncentraciju i pamćenje, ublažava negativna iskustva i emocije te pomaže kod balansa na način da nepromišljene i nagle odluke postaju završeno poglavlje dok odnosi s drugima postaju znatno bolji.

Meditacija za početnike – zašto početi meditirati?

Jeste li nekada bili na godišnjem odmoru na kojemu ste se pokušali opustiti i zaboraviti na sve probleme i obveze koje vas čekaju, a taj pokušaj je bio bezuspješan i vratili ste se još umorniji? Upravo je trostruka napetost glavni uzrok takvih situacija, a riječ je o emotivnoj, fizičkoj i mentalnoj napetosti. Jedini način na koji se možemo u potpunosti osloboditi vlastitih misli i scenarija jest kroz proces meditacije. Razlog tomu jest nagomilani stres, a to jest i uzrok prebučnog uma koji nam uporno šalje informacije i poruke koje nas opterećuju. S obzirom na to da je poznata činjenica da je velikom broju bolesti uzročnik stres, potrebno ga je u što većoj mjeri otkloniti iz života. Meditacijom bolje upoznajemo sebe i ulazimo u vlastite dublje sfere što nije moguće kada našim umom upravljaju stres i opterećenost. Tehnika meditacije omogućuje nam da se čujemo, da osluškujemo ono što uistinu želimo. Ona nam pomaže i kod svježine uma i percepcije, kao i kod kreativnosti i otkrivanja talenata. Naime, za vrijeme meditacije bude se neuroni u mozgu i na taj način postajemo puno kreativniji.

Kako početi meditirati?

Jedino što vam treba da biste počeli meditirati jest dobra volja. Uzmemo li u obzir da postoje različite tehnike meditacije dobro bi bilo izabrati onu koja nam najviše odgovara i u kojoj se prilikom izvođenja osjećamo najbolje. Postoji činjenica koja kaže da ne postoji kriva meditacija. Točnije, ako vas određeni tip opuštanja navodi na dobar put i odgovara vama i vašemu umu nema ga potrebe mijenjati. Primjerice, dovoljno je smjestiti se u sjedeći ili ležeći položaj, zatvoriti oči, opustiti se i usredotočiti se na disanje. Ono što je bitno istaknuti jest to da ne trebamo kontrolirati disanje već ga trebamo postati svjesni. Sasvim je normalno da misli odlutaju, a u tomu trenutku ponovno je potrebno fokus staviti na disanje.

 

Osim toga, postoje i vođena te meditacija na mantru. Vođenu meditaciju također je moguće raditi u sjedećem ili ležećem položaju, a glavni cilj jest opuštenost. Ona nas može odvesti u dubinu vlastitoga bića gdje se možemo jasno osluškivati. Ovakav tip meditacije obično traje oko 15 minuta. Uz to, ima različite tematike i vode ga učitelji meditacije. Neke od primjera tema jesu teme koje su usredotočene na privlačenje srodne duše, poboljšanje mentalnog zdravlja, povezivanje s bebom u trudnoći i slično.

 

Nadalje, meditacija na mantru omogućuje da naše misli ne skaču s teme na temu ili s misli na misao. Iako se i kod ovakvoga oblika meditacije često javlja odsutnost, odnosno vraćanje u stvarani život i teme koje nas zaokupljuju, mantra je ta koja neće dopustiti da se vežemo za te misli već  je ona sredstvo za otpust i ponovno vraćanje k meditaciji. Dakle, mantra je riječ koja nema značenje i koja se ne uči iz knjiga već se dobije od učitelja meditacije, a kada ju jednom dobijemo imamo ju za cijeli život. Sve što je dovoljno jest sjesti, zatvoriti oči i početi misliti i ponavljati određenu mantru. Za to nam ne treba poseban ambijent već je ovakav tip meditacije moguće izvoditi i u javnom prijevozu, na poslu ili u prirodi. Dobro je naglasiti da je meditacija s mantrom dosta snažnija od vođene meditacije jer prodire dublje u stanje svijesti. Može se izvoditi jednom, ali i dva puta dnevno dok za izvođenje nije potrebno izdvojiti više od 15 do 20 minuta.

 

Moglo bi vas zanimati: Otkrivamo 5 zdravih načina kreiranja uspješne self care rutine!

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Unsplash

Možda će vam se svidjeti