Kako ustrajati u vježbanju i probuditi svoj uspavani organizam

by Anđela Sabranović

Da, svi znamo koliko je vježbanje dobro za nas, ali zašto se onda tako teško pokrenuti i već jednom ustrajati u vježbanju?

Poslije blagdana toliko nam se prirodno okrenuti boravku doma uz omiljene serije, ali znamo da se poslije toga nećemo osjećati dobro. Zato smo u nastavku izdvojili nekoliko savjeta koji će vas potaknuti da se napokon pokrenete i počnete s discipliniranim vježbanjem, ali več od danas!

Zamišljajte osjećaj poslije tjelovježbe

Umjesto da razmišljate kako je vani hladno, kako se ništa neće dogoditi ako propustite jedan trening, fokusirajte se na onaj fenomenalan osjećaj koji imamo poslije tjelovježbe. Zamislite kako ćete se dobro osjećati u vlastitoj koži i kako je to nešto najbolje što možete učiniti za svoje tijelo. Mi funkcioniramo tako da prirodno izbjegavamo sve ono što je izvan naše komfor zone, ali ako budemo uvijek slušali taj glas nikad nećemo ići naprijed i nećemo ustrajati u vježbanju. 

Pronađite tjelovježbu za sebe

Kada jednom pronađete vježbe za sebe, više nećete moći zamisliti život bez njih. Svi smo različiti te netko voli više kardio trening, netko vježbe s utezima, dok se netko pronađe u jogi ili pilatesu. Ako ste primijetili da ne uživate nikako u primjerice trčanju, nemojte se mučiti, nego isprobajte nešto drugo. Ako se ne vidite u vježbanju u zatvorenom prostoru, možete i samo šetati. 

Uložite u kvalitetnu opremu

Sjećate se kako nas je u školi novi pribor često motivirao za učenje? Isto možete primijeniti i na vježbanje. Naime, ako imate tenisice koje volite i udobnu trenirku velika je vjerojatnost da ćete se jednostavnije pokrenuti.

Vježbanje doma

Ako vam je najteži dio spremiti se i otići na trening razmislite o vježbanju doma. Ako se odlučite za ovu opciju, jako je važno da imate točno definirano vrijeme za vježbanje jer ćete samo tako ostati disciplinirani i ustrajni. U nastavku smo izdvojili nekoliko videa koji će vas potaknuti na vježbanje doma.

Zapamtite kako je redovita tjelovježba dio brige o sebi i to je doista najmanje što svi možemo pokloniti vlastitom tijelu koje definitivno nije stvoreno za cjelodnevno sjedenje. Kada to osvijestite, sve ostalo će biti lakše.

Moglo bi vas zanimati i: Vježbanje s bebom – svladajte izazov i uživajte zajedno

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti