bijele smrti

Upoznajte tri bijele smrti koje svakodnevno unosimo u svoj organizam

by Anđela Sabranović

Ovaj izraz “bijele smrti” zvuči pomalo sablasno, ali vjerujemo kako je to bio i cilj – baš da se privuče pažnja i da preispitamo svoj životni stil. Naime, govorimo o sljedećim namirnicama: bijeli šećer, bijelo brašno i sol.

To su stvari bez kojih ne može niti jedna kuhinja i koju sadrži ama baš svako kućanstvo. I ne samo da sadrži, već zasigurno i koristi na dnevnoj bazi. Ne dajte se zavarati. Nije ih potrebno potpuno izbaciti i nikada više niti ne pogledati, no naziv iz naslova koji ih spaja upućuje na posljedicu prekomjernog korištenja. Važno je kontrolirati njihov unos i koristiti ih umjereno, prije svega kako bismo zaštitili svoje zdravlje i prevenirali pojavu potencijalnih bolesti.

Da je bijeli (rafinirani) šećer štetan, znaju već i ptice na grani, a između ostalog ga nalazimo skrivenog u raznim namirnicama koje u društvu slove kao zdrave. Primjerice, u voćnim jogurtima, zobenim pahuljicama koje promoviranju fit način života, integralnim pahuljicama, gotovim proteinskim napitcima i slično. Rafinirani šećer u velikim količinama može izazvati dodatan osjećaj gladi, akumulaciju masti, pa čak i metabolički sindrom (stanja povezana s kardiovaskularnim oboljenjima poput visokog krvnog tlaka, povećane količine glukoze u krvi itd.) Prirodne šećere sadrže žitarice, voće, povrće, pa čak i mahunarke i takav šećer je dobar za korištenje u svakodnevnoj prehrani.

Brašno i proizvodi od brašna glavni su dio prehrane većine ljudi. No, nije svako brašno jednako nutritivno siromašno. Bijelo rafinirano brašno je preuzelo upravo tu titulu zbog čega ljudski organizam dovodi do neravnoteže te potencijalno do srčanih bolesti i raznih poremećaja. Zato, radije smanjite njegovu upotrebu u vašoj prehrani ili odaberite zdraviju verziju – integralno brašno.

Sol je vrlo važna za ljudski organizam i njegove funkcije poput održavanja krvnog tlaka ili rada mišića, a dobra ravnoteža natrija i kalija znači pravilnu hidrataciju. U narodu je poznata kao prirodni pročišćivač krvi, a mnogi ljubitelji zdrave prehrane je zbog opasnosti o kojima se priča rade pogrešku i potpuno je izbacuju iz svoje prehrane. Primjeren unos soli pomaže održati zdravi balans u tijelu i pomaže u otklanjanju umora. S druge strane, važno je napomenuti kako se sol u organizam ne unosi isključivo dodavanjem njenih zrnaca u hranu koju konzumiramo, nego ju možemo pronaći u raznoj prerađenoj hrani i gotovim jelima poput salama, umaka i slično. To je česta zamka uz koju možemo izazvati brojne poremećaje u radu našeg organizma poput povišenog krvnog tlaka ili stvaranje bubrežnih kamenaca.

Dakle, od velike je važnosti voditi računa o raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani. Vodite brigu o svom tijelu kako bi vas dugotrajnije i kvalitetnije služilo te kako biste živjeli ispunjeniji i zdraviji život.

Moglo bi vas zanimati i: Ljepota kože dolazi iznutra, a ove namirnice posebno pomažu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!