Intolerancija na gluten – 5 zamjena za bijelo brašno

by Anđela Sabranović

Ah taj gluten… U posljednje vrijeme ne prođe dan da ne čujemo taj pojam. Od alergija, do intolerancija na gluten, svega se tu nađe. Ipak, iako nije jednostavno prihvatiti da bijelo brašno ne čini dobro nikome od nas, bez obzira imali dijagnosticiran problem s glutenom ili ne činjenica je da ga je bolje zamijeniti zdravijim varijantama.

Velika većina nas je pomalo i zbunjena te u trgovini biramo brašno s velikim upitnikom iznad glave.

Zato smo malo istražili koje su to najzdravije zamjene za bijelo brašno. Uz njih ćete praktički bezbolno izbaciti bijelo brašno iz svog kuhinjskog ormarića. Pa krenimo!

Slanutkovo brašno

Slanutak je postao dio gotovo svake zdrave prehrane. Osim što ga uživamo jesti u salatama, humusu, od njega je moguće napraviti i brašno koje se tradicionalno dobiva mljevenjem suhog zrna slanutka.
Ovo brašno je bogato proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Iako ne sadrži gluten, prilikom izrade tijesta se ponaša kao brašna koja sadrže gluten te je zbog tog svojstva danas sve više korišteno.

Kokosovo brašno

Kokosov orah daje brašno s malo ugljikohidrata i visokim sadržajem vlakana, ali sadrži više zasićenih masti od bijelog brašna.
Ima visok sadržaj vlage i nevjerojatan apsorpcijski kapacitet, što može stvoriti suši i gušći gotov proizvod. Njegova uporaba u receptima može zahtijevati dodavanje dodatne tekućine ili masti.
Općenito, ¼ količine kokosovog brašna dovoljna je da nadomjesti 1 količinu konvencionalnog brašna u bilo kojoj vrsti pripravka.

Heljdino brašno

Orašastog okusa, bogato vlaknima i vitaminima, ovo drevno brašno od žitarica još je jedan izvrstan proizvod bez glutena.
Budući da može biti kreda u velikim količinama, isprobajte omjer jedan prema jedan heljde i drugog brašna kada recept zahtijeva ovu vrstu praha kao važan dio suhe mješavine.
Izvrsni sastojak za palačinke, muffine ili slanu tjesteninu, heljdino brašno je prepuno proteina i intenzivnog je i orašastog okusa.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno nastaje mljevenjem kukuruznog zrna. Ne sadrži gluten, a upotrebljava se za pripremu tortilja i raznih tradicionalnih jela poput zlevanke.
U pripremi kruha i peciva, kukuruzno brašno se miješa sa pšeničnim brašnom. Također, kukuruzno je brašno, kao i heljdino, potrebno preliti vrućom vodom, ohladiti, a zatim umiješati u tijesto.

Bademovo brašno

Bademovo brašno neizostavan je sastojak mnogih finih recepata. Sadrži brojne korisne tvari potrebne našem organizmu, baš kao i sami bademi.
Bademovo brašno popularna je alternativa tradicionalnom pšeničnom brašnu. Sadrži malo ugljikohidrata, prepuno je hranjivih tvari i nešto je slađeg okusa.
Također ima više zdravstvenih koristi od tradicionalnog pšeničnog brašna, poput smanjenog “lošeg” LDL kolesterola.

Iako je svaka od ovih opcija dobra alternativa bijelom brašnu, morate znati kako se svako od njih ponaša drugačije u receptima zbog svoje specifične teksture. Zato će vam trebati neko vrijeme da doista naučite kako raditi sa svakom od navedenih vrsta.

Moglo bi vas zanimati i: Tikvice obožavamo, a imamo i dva odlična recepta 

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti