Ljepota kože dolazi iznutra, a ove namirnice posebno pomažu

by Anđela Sabranović
zdravlje kože

Mnogo puta smo se divili nečijem tenu unatoč godinama i pitali se kako je moguće imati tako lijepu i njegovanu kožu iz koje pršti zdravlje. Da ljepota kože dolazi iznutra, zasigurno nije samo obična floskula, već činjenica jer sve što unosimo u svoj organizam na ovaj ili onaj način naposlijetku se pokaže na našoj koži.

Nekoliko je sigurnih faktora koji vode lijepoj i zdravoj koži. Od tri najvažnija (genetika, način života i prehrana), prehrana je ta na koju možemo utjecati i na koju ćemo se mi osvrnuti. Uz pomno odabrane namirnice i vi možete poraditi na blistavoj koži i besprijekornom tenu, no važno je imati na umu da ne konzumirate hranu za koju znate da vašem organizmu donosi više štete nego koristi. Nije svaka namirnica, iako je u suštini dobra i zdrava, dobar odabir za svakoga od nas. Mnoge namirnice kod pojedinaca mogu izazvati velike probavne tegobe, alergijske reakcije i promjene na koži koje su sve samo ne lijepe. Posavjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom ili nutricionistom ukoliko niste sigurni smijete li nešto konzumirati.

Isprobajte blagodati odabranih namirnica i uživajte u blistavoj i hidriranoj koži.

SVJEŽE VOĆE

Od mnoštva sezonskog voća koje možete pronaći na tržnicama ili u svojim dvorištima, borovnice, jagode i avokado su jedan od zlatnih odabira ako želite divnu kožu. Borovnice su izvor antioksidansa i za njih se kaže kako zbog toga doprinose anti-aging efektu. Jagode su izvor vitamina C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože. Utječu na smanjenje pojava nepravilnosti na koži i baš kao i borovnice, štite stanice od oštećenja i preuranjenog starenja. Avokado na ljepotu kože utječe svojim omega 3 masnim kiselinama za koje je dokazano da utječu na njenu čvrstoću i elastičnost.

PLAVA RIBA

Tuna, losos i skuša pripadaju vrsti masne ribe jer su bogate omega 3 masnim kiselinama i cinkom. Omega masne kiseline štite kožu od isušivanja, a cink prevenira pojavu upalnih procesa.

VODA

Ono bez čega nikako ne možemo i ne smijemo je hidratacija. Kako bi koža izgledala njegovano i blistavo, voda je sastojak koji ne smijete zaobići niti na njega zaboravljati. Optimalan i preporučen unos tekućine na dnevnoj bazi je 1,5 do 2 litre, a osim na kožu utječe na održavanje zdravlja i normalne funkcije cjelokupnog organizma. Pripazite jer u pravilnu hidrataciju ne pripadaju zaslađena pića i gazirani sokovi.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi su izvor zdravih masti i cinka koji utječe na zdravlje kože. Sjajan su odabir i jer sadrže antioksidanse koji su neophodni štit protiv štetnih tvari koje direktno utječu na stanice i tako ih uništavaju. Ako vas uhvati želja za grickalicama, bademi i orasi sjajno su rješenje od kojih će vaše tijelo još i profitirati.

ZELENO POVRĆE

Za dobar utjecaj zelenog povrća na ljudski organizam se zna već od davnina, a dodatni motiv za konzumaciju brokule ili špinata može biti izgled vaše kože. Brokula obiluje vitaminima, mineralima i luteinom, a pripisuje joj se i antiupalni i antikancerogeni efekt. Ne zaboravite ni na špinat, lisnato zeleno povrće na kojem će vaša koža posebno biti zahvalna.

Moglo bi vas zanimati i: Hidratizirana koža tijekom ljeta moguća je uz ova 3 proizvoda

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti