Pet dobrih strategija za postizanje boljeg fokusa

U svijetu distrakcija sačuvati fokus postaje pravi izazov. Ove strategije bi mogle pomoći

by Dalia Žmegač-Kunić

Produktivnost i održavanje dobrog fokusa danas su na udaru više nego ikada, osobito jer smo neprestano okruženi brojnim distrakcijama i informacijama od kojih se vrlo teško sakriti. Ponekad se čini da je svaki dan toliko stresan i ispunjen obavezama kojima nema kraja te da zaista ne postoji način kako se riješiti tolike rastresenosti.

Međutim, itekako postoje rješenja koja nije teško prakticirati svaki dan, a zbog kojih će vaš put prema uspjehu biti jednostavniji, bolji i brži. Proučite naše prijedloge i strategije za zadržavanje i stvaranje dobrog fokusa i unesite u svoj život nove vještine i svježinu.

Svjesnost

Mindfulness je riječ koja se u hrvatski jezik toliko duboko uvukla da je gotovo nemoguće pronaći osobu koja danas nije čula za važnost svjesnosti sadašnjeg trenutka. Mentalna buka koja prati modernog čovjeka svaki dan jedan je od glavnih neprijatelja fokusa, a samim time i produktivnosti i kvalitetnog življenja kojem težimo. Svaki dan odvojite malo vremena, ujutro čim se probudite ili navečer prije odlaska na spavanje i zatvorite oči. Zaboravite na ekrane i knjige. Utonite u vlastite misli i provozajte se rijekama svog uma. Živite taj trenutak punim plućima jer je jedinstven i više se nikada neće ponoviti. Uz svjesnost, osim zahvalnosti, povećat ćete svoj fokus i smanjiti ubrzanu traku mogućnosti kroz koju se krećemo svakoga dana.

Okruženje i organizacija

Uz bolje, ljepše, sigurnije i čišće okruženje i vaš će um bolje raditi. Ako živite i radite u neredu, u vašem je umu također nered i zavrzlama koju je teško otpetljati. Riješite se svih suvišnih stvari koje ne koristite, kupite police i kutije i organizirajte svoj životni prostor. Osim životnog prostora, još vas nešto zasigurno guši, a to su obaveze. Nabavite vlastitu ploču na koju možete popikati post it papiriće i razne druge podsjetnike, izvadite iz ladice prašnjavi rokovnik i počnite zapisivati. Moderne tehnologije jesu zanimljive, ali na putu do dobre organizacije nema do dobre stare bilježnice u koju možete zaviriti u bilo kojem trenutku i zapisati sve svoje planove, rokove i zadatke.

Pomodoro metoda upravljanja vremenom

Ako ste mislili kako je vremenom nemoguće upravljati, prevarili ste se. To je itekako živa praksa, a uz razne tehnike, čak i posebno zanimljiva avantura. Pokušajte vratiti dobar fokus i produktivnost uz Pomodoro metodu. Sve što trebate napraviti su tri jednostavna koraka:

  1. Podesiti brojač vremena na 25 minuta
  2. Raditi svoj posao bez pauze sve dok brojač ne označi kraj
  3. Iskoristiti pauzu od pet minuta

Nakon takva četiri intervala, odnosno pomodora, napravite dužu pauzu od trideset minuta i riješite se distrakcija zauvijek!

Igra memorije

Nije uvijek važno pribjeći liniji manjeg otpora i prepustiti se nečemu i nekome da nešto radi za nas. Recimo, dodaci prehrani za bolje pamćenje možda jesu dobri, ali nema do dobrih starih strategija vježbanja koncentracije poput zagonetki, križaljki i igre memorije koju možete odraditi s kolegama tijekom pauze za ručak umjesto da svatko skrola bespućima društvenih mreža. Pritom ćete osim dobrog fokusa učvrstiti i socijalne veze s ljudima s kojima radite, a i dobro se zabaviti i nasmijati.

Eliminacija multitaskinga

Danas svi žele uštedjeti što više vremena i jedna od glavnih jadikovki koje možete čuti u usputnim razgovorima je kako vrijeme juri i kako nemamo vremena. To je jedan od razloga zašto većina nas, možda i nesvjesno, pribjegava multitaskingu. Možda čak i mislite kako je to nešto što vam ide od ruke i ne želite se toga odreći. No, ipak se zapitajte koliko su kvalitetni ti zadaci koje radite istovremeno. Ljudski mozak nije programiran za takvo funkcioniranje, stoga nije ni čudno što se uz nedostatak vremena javlja i preopterećenost i burnout. Prošećite kad god možete, izađite na svjež zrak, zatvorite oči i duboko udahnite nekoliko puta. Zaboravite na jurnjavu i jadikovke o vremenu. Usredotočite se na jedan po jedan zadatak, umirite svoj um i prirodno vratite produktivnost i fokus za kojim tragate.

Uz sve ove tehnike, ne zaboravite da je tajna dobre i ispunjene svakodnevice i unutarnjeg zadovoljstva u dobrom balansu. Ako dovoljno mislite na sebe i ne zaboravljate svoj um i tijelo hraniti onime što vas osobno veseli, jasan fokus vam i neće biti od velike koristi jer će vas odvesti u iscrpljenost. Volite sebe i razmislite koliko su vaši ciljevi dobri za vaše mentalno zdravlje. Njegujte pozitivno razmišljanje, odbacite stres što je više moguće i pokušajte dostići fokus na prirodan način.

Moglo bi vas zanimati i: “Osjećaj da više ne možemo obavljati vlastiti posao učinkovito, često je pratitelj burnout-a.” Ana Čerenšek o burnoutu, mentalnom zdravlju i uvođenju promjena

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!