Dnevnik zahvalnosti doista može promijeniti način razmišljanja, a evo kako ga voditi

by Anđela Sabranović

Ah ta zahvalnost… Zašto stalno slušamo o njoj?! Možda su ovo misli koje su vam prošle glavom kada ste pročitali naslov, ali ipak dobar znak je to što ste svejedno kliknuli na članak. To znači da ipak nekim dijelom sebe vjerujete kako prakticiranje zahvalnosti može biti važan korak na putu vašeg osobnog rasta i razvoja.
Zapravo, od zahvalnosti sve i polazi. Nikad ne možete imati sve u životu, ali zato možete barem voljeti sve što imate. A da biste u tome uspjeli prije svega trebate prestati podrazumijevati. Mi ljudi smo skloni primjerice čuvati neke stvari za posebne prigode, ali ono najčudesnije što imamo je zapravo današnji dan i zato se konstantno trebamo podsjećati na njegovu vrijednost. U tome nam može pomoći i dnevnik zahvalnosti o kojem ćete u nastavku više saznati.

Što je dnevnik zahvalnosti?

Dnevnik zahvalnosti može biti obična bilježnica u kojoj ćete svakodnevno bilježiti sve ono na čemu ste zahvalni u proteklom danu. Možda nećete znati odakle početi, ali samo zamislite da odjednom ostanete bez svega što vas u danu raduje. To može biti prva jutarnja kava, topli tuš, poljubac djeteta, omiljena kolegica na poslu… Tada ćete shvatiti koliko su sve te naizgled male stvari ustvari bitne.
Osim toga pisanjem dnevnika zahvalnosti, vi svjesno poklanjate vrijeme sebi i stvarate divnu rutinu koja dokazano pozitivno djeluje na raspoloženje.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Intelligent Change (@intelligentchange)

Kako voditi dnevnik zahvalnosti?

Odaberite bilježnicu koja vam se doista sviđa
Možda zvuči kao suvišan i djetinjast korak jer dnevnik zahvalnosti možete pisati u bilo kojoj bilježnici koju već imate, ali ima nešto posebno poticajno u samom činu kupovine posebne bilježnice.
Sjetite se samo onog naleta motivacije u školi kada bismo dobili novi pribor. E pa slično vrijedi i za ovu situaciju.

Definirajte svoje zašto
Kada znamo zašto je nešto dobro za nas, tada nam je i jednostavnije biti ustrajan. Dnevnik zahvalnosti će vam pomoći da bolje upoznate sebe, da osvijestite sve dobro u svom životu, zatim da snizite razinu stresa, jasnije vidite svijet oko sebe te u konačnici da budete sretniji.

Odaberite vrijeme za pisanje
Najbolje je dnevnik voditi uvijek u isto vrijeme kako bi postao dio vaše rutine. Nekima više odgovara prije spavanja, a nekima jutro.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Intelligent Change (@intelligentchange)

Uživajte u malim stvarima
Da, znamo da zvuči jednostavno, ali kada doista obratite pozornost na sve što se događa oko vas, krenete i istinski cijeniti sve što vas okružuje i sve dobiva jednu novu dimenziju.
Tako primjerice umjesto da zapišete “Zahvalna sam na divnoj prijateljici” možete zapisati “Zahvalna sam na današnjem telefonskom razgovoru s prijateljicom jer sam se poslije njega osjećala posebno dobro”.
Dakle, tako ćete se točno prisjetiti svakog detalja iskustva i u mislima ga oživjeti.

Ne odustajte tijekom teških dana
Naravno da je jednostavnije biti zahvalan kada sve ide dobro, ali zapamtite kako su upravo izazovni dani ono iz čega najviše učimo. Zato budite zahvalni i na njima i zapišite barem neku sitnicu koja vas je malo nasmijala u takvim danima.

Ako do sada niste pisali dnevnike, prvi dani mogu biti izazovni, ali zato širom otvorite oči i promatrajte se kroz dan. Sigurni smo da ćete prepoznati one trenutke koji su vam izmamili onaj iskreni, nesvjesni osmijeh na lice. E pa te trenutke prve i zapišite. Sretno na putu ka vašoj sretnijoj verziji.

Moglo bi vas zanimati i: Jeste li ikada pisali dnevnik? Evo zašto biste (opet) trebali

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash, CGD London

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!