Ovi znakovi ukazuju na nedostatak vitamina D

by Anđela Sabranović

Mnogima je prva asocijacija na vitamin D izlaganje sunčevoj svjetlosti i osjećaj optimizma i ugode koji time nastaje. Upravo sunce je prirodni izvor vitamina D kojeg zbog toga nazivamo i vitaminom sunca. Važnost ovog poznatog vitamina za ljudski organizam je zaista velika jer omogućuje pravilnu funkciju mišića, kostiju te snažniji imunitet. Kada je hrana u pitanju, možemo ga pronaći u lososu, tuni, jajima, ribljem ulju i gljivama, posebice šampinjonima.

No, postavlja se pitanje što kada topliji dio godine prestane i naglo se suočimo s maglovitim danima i niskim temperaturama bez tračka sunca na vidiku? Takva razdoblja zimi mogu itekako potrajati, stoga je važno na vrijeme prepoznati moguće znakove koji ukazuju na nedostatak vitamina D.

Hipovitaminoza D ili nedostatak vitamina D u tijelu očituje se kroz sljedeće simptome:

UMOR

Ako ste neprestano umorni i koliko god da spavate i pokušavate utjecati na ovaj simptom, a ništa drugo ne pomaže, razmislite je li uzrok tome nedostatak vitamina D.

OSJEĆAJ BEZVOLJNOSTI

Kronično loše raspoloženje i bezvoljnost često ukazuju da vam je potrebna povećana doza unosa vitamina D.

DIJABETES

Ako se osjećate slabo ili vam je uz to dijagnosticiran dijabetes, vi ste kandidat za nedostatak vitamina D, stoga na vrijeme pratite je li vam potreban unos veće doze ovog vitamina. Provjerite sve s vašim liječnikom.

OSTEOPOROZA

Bolovi u kostima te krhke i lako lomljive kosti mogu biti vrlo jasan pokazatelj da vaš organizam vapi za dodatnim dozama vitamina D.

Znanost ne tvrdi da navedeni simptomi nužno ukazuju na nedostatak ovog vitamina, ali mogu biti pokazatelji da bi vam ga moglo nedostajati, stoga je važno pratiti znakove koje vam daje vlastito tijelo i povremeno napraviti vitaminsko mjerenje ili konkretne krvne nalaze kojima se utvrđuje točna koncentracija vitamina D u krvi.

Uz raznovrsnu i zdravu prehranu, vitamin D možete dodatno unijeti i kroz razne dodatke prehrani koji će vam pomoći u njegovoj regulaciji. Predlažemo neke od njih:

Zona Vital InVit D3 2000 oralni sprej
M.E.V. Feller Vitamin D 1000 IU
Natural Wealth Vitamin D 1000 Protect
Vitamin D3 2000
Kernnel Vegan Vitamin D3
Solgar Liquid Vitamin D3

Moglo bi vas zanimati i: Ovu hranu treba konzumirati ako vam nedostaje vitamin D

Tekst: Slowliving.hr

Foto: https://webljekarna.vasezdravlje.com/, Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!