Popodnevni umor možete “presjeći” na ovih 5 načina

by Anđela Sabranović

Od ranog jutra imate velike planove za dan pred vama, ali sve u trenutku bude zaboravljeno poslije obroka kada vas jednostavno svlada i preplavi popodnevni umor… Ovaj scenarij je poznat velikoj većini ljudi. Osjećaj nemoći koji tada osjetite naziva se “moždana magla”.

Sve o čemu tada možemo razmišljati je san, ali rijetki pojedinci si to mogu priuštiti na samoj polovici radnog dana.

Možda se već godinama nosite s ovim osjećajem pa ste ga počeli i podrazumijevati sastavnim dijelom dana te smatrate da ne možete učiniti ništa što bi vam pomoglo da svoj dan odradite s više energije.

E pa srećom nije tako jer postoji 5 odličnih načina koji vam mogu pomoći da vratite izgubljenu energiju u tom kriznom dijelu dana.

1. Ručak bez ugljikohidrata

Sigurno ste primijetili kako ste posebno umorni poslije obroka koji sadrži mnoštvo ugljikohidrata.
Ova mala promjena doista može napraviti razliku, a ako ipak ne primijetite razliku pokušajte promijeniti vrijeme objedovanja ili pak smanjiti količinu hrane u tanjuru.
Svaki organizam funkcionira drugačije te ne postoji neko univerzalno pravilo. Jednostavno pokušajte isprobati sve, osluškivati svoje tijelo i pronaći najbolju opciju.
Osim što trebate paziti što jedete, važno je obratiti pozornost i na unos tekućine jer i najmanja dehidracija može biti okidač za “moždanu maglu”.

2. Napravite plan prema svom ritmu

Većina ljudi ima najviše energije rano ujutro. Zato je važno organizirati svoj dan prema razini svoje energije. Analizirajte kada se osjećate najbolje i kada imate najviše energije. Tijekom tih energičnih sati obavite najzahtjevnije zadatke u danu, pa tako za ove poslijepodnevne ostavite ono u čemu ćete najviše uživati. Kada radimo ono u čemu uživamo, prirodno imamo više energije.

3. Dišite!

Iako zvuči banalno, činjenica je da mnogi od nas tijekom radnog dana jednostavno zaborave pravilno disati. Upravo nedostatak energije može biti prvi znak manjka kisika. Vjerujemo da mnogi od vas mogu tijekom radnog dana uzeti 5 minuta i jednostavno disati kako bi vratili energiju. U nastavku smo izdvojili video koji prikazuje neke od posebnih tehnika disanja koje vam mogu brzo vratiti energiju.

4. Kratki san

Ako kojim slučajem radite od doma, možete si priuštiti i 20-minutno popodnevno drijemanje. Ovo je idealna opcija za one dane kada doista ne možete nikako funkcionirati zbog umora. Istraživanja su dokazala da 20-minutno drijemanje kao rezultat ima bolje pamćenje netom poslije. Mnogi su ovo isprobali tijekom studentskog vremena i vjerujemo da mogu potvrditi da doista djeluje.

eluje.

5. Promjena okruženja

Kada osjetite da vas hvata popodnevni umor, jednostavno si priuštite kratku šetnju. Ponekad je dovoljno i 5 minuta kretanja da obnovite snagu. Pokušajte svakako jer provjereno djeluje.

Moglo bi vas zanimati i: Produktivnost vam ljeti nije jača strana? Promijenite to!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!