Otkrijte jeste li emocionalno iscrpljeni

by Dalia Žmegač-Kunić

S tjelesnom iscrpljenosti susrećemo se vrlo često, što zbog brojnih obaveza koje nije lako odrađivati, što zbog modernog načina života koji nam nemilosrdno nameće tempo s kojim teško idemo ukorak. Međutim, u ovo suvremeno doba postoji još jedna vrsta iscrpljenosti koju dovodimo u izravnu vezu s burnoutom o kojem smo već više puta pisali.

Radi se, naravno, o emocionalnoj iscrpljenosti koja je u većini slučajeva direktno povezana s nakupljenim stresom kojeg se na vrijeme nismo riješili, a osim što utječe na emocije i izaziva osjećaj beznađa, nervozu, lošu koncentraciju i gubitak energije, može donijeti i fizičke posljedice na vaše zdravlje poput kardiovaskularnih poremećaja, visokog krvnog tlaka, čestih prehlada, nesanice i slično.

Dobra vijest je što je emotivna iscrpljenost stanje na kojem se može raditi i ukloniti ga na vrijeme. Sve što trebate napraviti je naučiti regulirati razinu stresa s kojom se susrećete na dnevnoj razini tako da prepoznate okidače koje taj stres aktivira.

Jedan od ključnih koraka je prepoznavanje znakova emotivne iscrpljenosti, a mi smo vam odlučili pomoći uz popis nekih od njih.

Lako planete

Ukoliko ste primijetili kako u zadnje vrijeme imate kratak fitilj i planete na razne sitnice ili osjećate da vas iritiraju brojne situacije na koje prije jednostavno ne biste reagirali, razmislite u kojoj ste fazi na putu prema emocionalnoj iscrpljenosti. Zastanite na vrijeme, duboko udahnite i zadajte si male dnevne zadatke uz koje ćete pokušati regulirati vlastite reakcije i ljutnje.

Previše volite samoću

Socijalna interakcija ne mora vam biti najbolji prijatelj i okruženje u kojem se pošto poto morate osjećati sretno i ispunjeno, osobito ako ste prema osobnosti introvert. Međutim, samoća nije prirodna i ako primijetite kako ste ju zavoljeli u toj mjeri da jednostavno ne možete zamisliti dan u kojem ćete se družiti s drugim ljudima, možda pokušavate pobjeći u vlastitu spilju koja vam neće pomoći izliječiti brige koje vas more.

Gubitak motivacije

Motivacija je ono što pokreće svakoga od nas i svakog jutra nas vesele novi koraci do ciljeva koje smo si zadali. Ako ste na svom putu izgubili motivaciju, nije kraj svijeta, ali nemojte se predati. Pokušajte je ponovno pronaći ili si zadati neke male korake koji će vas podići s dna na kojem ste se našli.

Ne možete podnijeti optimizam

Iako je optimizam u posljednje vrijeme nešto što se naizgled toliko forsira da više ne znamo tko je pravi, a tko isforsirani optimist, činjenica jest da vas on ne bi trebao demotivirati. Ako se osjećate kao da vam je svega previše i ništa vas više ne veseli, ne, niste zaboravili što je sreća, samo ste emotivno iscrpljeni. Ne zaboravite da tome ima lijeka, odlučite se na dugu šetnju prirodom ili prakticirajte vježbe disanja. Pronađite aktivnost uz koju ćete se ponovno prisjetiti što je sreća.

Borite se s vlastitim emocijama

Emocije su jednako jednostavne kao i teške, ovisi u kakvom ste emotivnom stanju. Ako ste primijetili kako ih teško kontrolirate i ne znate što vam se događa, možda prolazite kroz emotivnu iscrpljenost. Pokušajte razgovarati s prijateljem ili bliskom osobom u koju imate povjerenja. Ispričajte joj kako se osjećate i pokušajte zajedno pronaći idealno rješenje za vas. Ukoliko nemate osobu u svojoj blizini kojoj se želite povjeriti o ovakvim stvarima, odaberite psihologa koji će vam pomoći s tehnikama kontrole vlastitih emocija.

Što god da trenutno prolazite i kako god se osjećali, ne zaboravite da svaka situacija ima svoje rješenje i da niste sami. Emotivna iscrpljenost nije vrtlog iz kojeg je nemoguće izaći, osobito ako u vama postoji još mrvica volje i snage za poboljšanje kvalitete svog života.

Moglo bi vas zanimati i: “Osjećaj da više ne možemo obavljati vlastiti posao učinkovito, često je pratitelj burnout-a.” Ana Čerenšek o burnoutu, mentalnom zdravlju i uvođenju promjena

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!