Pet načina kako ostvariti osobni rast

by Dalia Žmegač-Kunić

Ponekad se svi osjećamo kao da smo dio začaranog kruga u kojem glavne uloge imaju stres, gomila obaveza kojima nema kraja i pokušaj pronalaska idealnog balansa između posla i opuštanja. Kada je osobni rast u pitanju, onda tek postanemo zbunjeni jer svi znamo da je zdravo i prirodno težiti „boljem ja“, ali uopće nismo sigurni kako to ostvariti i ugurati u svoj raspored.

Međutim, osobni uspjeh podrazumijeva proces. Potrebno je dati si vremena i kroz određeni period naučiti više o sebi kako bismo na ispravan način mogli napredovati i razvijati svoje vještine. Mi vam donosimo nekoliko ideja kako krenuti s radom na sebi, stoga se udobno smjestite i inspirirajte se našim popisom.

Promijenite svoje navike

Zaboravite na sve svoje loše navike, na sve ono zbog čega niste zadovoljni i nadate se promjeni koja nikako da dođe. Potrudite se ostaviti sve staro i loše u prošlosti i krenite u novi dan uz nove, bolje obrasce i pravila koja će vam pomoći kao putokaz na putovanju prema osobnom rastu. Orijentacija na dobre i korisne stvari pomoći će povećati vašu produktivnost, a automatski ćete se bolje snaći i što se organizacije i vremena tiče.

Recite zbogom stresu

Stres je pošast koje se teško riješiti jednom kada se nastani u nama. No, to nije nemoguće. Danas postoje brojni načini za borbu protiv stresa, a na vama je samo da im se posvetite dovoljno dugo kako biste ih istražili i među njima pronašli ono što vam najviše odgovara. Naučite se uhvatiti ukoštac s negativnim mislima i strahovima te dopustite sebi da vas okrzne opuštajući obrazac poput mindfulnessa i svjesnijeg življenja.

Donošenje ispravnih odluka

Poštedite se burnouta i ne bojte se neuspjeha. Vi ste pilot svoje sudbine i greške su tu da nam pomognu u tom rastu kojem težimo, a ne da nas obeshrabre.

Više osmijeha

Pozitivan stav ne treba forsirati, ali mu je vrlo važno dati priliku i omogućiti da preuzme našu svakodnevicu. Uz optimistično stanje uma, lakše je kretati se prema našim ciljevima. Smiješite se i vjerujte da uvijek možete i morate bolje.

Izazovite sami sebe

Izazov koji ste si sami postavili – kako vam to zvuči? Naravno, ovisi o prirodi izazova koji ste si postavili. Ako kao izazove postavite male korake poput nastojanja da više živite u trenutku, usporite tempo koji vam stvara dodatan stres i pokažete više zahvalnosti na dnevnoj bazi, napravili ste već pola posla.

Moglo bi vas zanimati i: Kako prepoznati emocionalno zlostavljanje u partnerskom odnosu?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti