Bacate previše hrane? Ovako možete prestati s navikom koje se svi sramimo

by Anđela Sabranović

Jeste li znali da se u Hrvatskoj po osobi godišnje prosječni baci oko 75 kg hrane?!

Mnogi od nas ni ne razmišljaju o ovoj navici dok ne vide ovako poražavajuće statistike. Kada s druge strane znamo i kako jako puno ljudi i dalje živi glad iz dana u dan, znamo i da je vrijeme da se konačno osvijestimo i uvedemo neke promjene u svoj život.

Prema iskustvima mnogih, ono što vam doista može pomoći da bacate manje, ali i da se hranite zdravije uz manje uloženog vremena jeste pomno planiranje obroka i to na tjednoj razini. Mjesečno planiranje nije najoptimalnije jer često ne znate gdje ćete uopće biti, a i nemoguće je obaviti nabavku za mjesec unaprijed, posebno kada konzumirate veće količine svježeg voća i povrća.

U nastavku smo izdvojili nekoliko koraka koji vam mogu pomoći kod uspješnijeg planiranja.

TJEDNI JELOVNIK

Definirati unaprijed mjesečni jelovnik je doslovno nemoguće, ali zato je tjedan dana idealno vrijeme u svakom smislu. Jednostavno vam je osmisliti što kuhati, gotovo sve namirnice, pa čak voće i povrće možete kupiti unaprijed za tjedan, a i već znate hoćete li za vikend biti doma. Zato smo mi i počeli kreirati tjedni jelovnik za vas. Ne zaboravite prilikom kreiranja jelovnika pregledati što već imate u policama i frižideru te najprije iskoristite te namirnice. Ovo je mala promjena uz koju možete dobiti puno kvalitetniju svakodnevicu. Danas možete i besplatno preuzeti tjedne planere za svoje obroke.

POPIS NAMIRNICA I TJEDNA KUPOVINA

Kada osmislite tjedni jelovnik popis namirnica ćete moći napraviti doslovno u nekoliko minuta. Ono što je jako važno jeste da se tog popisa prilikom kupovine doista i pridržavate jer svi znamo koliko zna primamljiva biti ponuda u trgovinama. Bespotrebno kupovanje ćete izbjeći tako što ne idete gladni u kupovinu.

VIŠAK HRANE NE BACAJTE

Ma koliko god pažljivo planirali, uvijek nam se može dogoditi da ostane viška hrane. Taj višak ne bacajte, nego ga kreativno iskoristite za pripremu nekih jela koja do sada niste pravili. Višak mesa je primjerice idealan za salatu ili sendvič. Odlične ideje za takve obroke nudi nam i Jamie Oliver u svom novom show-u u kojem nas uči kako kuhati uz što manje novca te kako iskoristiti sve ostatke.

U svakom slučaju, jako je sebično od nas bacati hranu, posebno kada znamo da postoje načini uz koje to ne moramo činiti. Zato, aktivirajmo se zajedno već danas i planirajmo svoje obroke i samim time svoj život! 

Moglo bi vas zanimati: STOP bacanju hrane: Uz ove savjete smanjite bacanje hrane!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!