Kolumna: Kako živjeti život u balansu?

by Anđela Sabranović

Što bi to uopće trebalo značiti i kako prepoznati jesmo li u balansu ili nismo. Živjeti u balansu vrlo jednostavno znači živjeti u miru sam sa sobom.

Biti u miru sa sobom

U miru smo sami sa sobom onda kada nam je tijelo zdravo i funkcionalno i kada nam prestane kroz bol i bolesti slati poruke da trebamo nešto mijenjati u svom životu, onda kada legnemo u krevet i mirno i brzo utonemo u san iz kojeg se budimo svježi i odmorni, onda kada prestanemo stiskati vilicu i mrštiti se obrvama i kada nam je dah miran i dugačak, a ne plitak i isprekidan. Još jedna, ne manje važna crtica, a to je kada prestanemo druge kriviti za to kako nam život izgleda i za ono što nam se događa u životu.

Lako za ispisati ili reći, ali treba do toga i doći. Živjeti u vrijeme u kojem živimo, bombardirani brojnim informacijama, medijima koji prenose u više od devedeset posto slučajeva samo vijesti koje su uznemirujuće i još ih svojim senzacionalističkim pristupom dodatno pojačaju i u vremenu velikih promjena u cijelom svijetu, zaista treba naći snage i okrenuti se sebi.

Zahvaljujući drugačijem pristupu i drugačijim mjestima i ljudima, a takav nam je portal Slowliving, možemo doći i do drugačijeg načina gledanja na svijet.

Kako joga može pomoći?

Moja fascinacija povezanosti našeg fizičkog tijela s našim mislima, intelektom, umom i našim duhom me i dovela do joge. Isprobala sam razne metode i discipline, ali u svakoj je nedostajala neka od komponenti i nijedna nije bila toliko složena, moćna i duboka, a zapravo tako jednostavna. Želja za znanjem, za razumijevanjem kako funkcioniramo kao ljudska bića kroz sve naše razine tjerala me dalje i dalje. Danas nakon višegodišnjeg iskustva prije svega sama sa svojim tijelom, umom i duhom ili zovite to energijom ili nekim svojim nazivom, a onda i iskustvom u radu s brojnim klijentima, bilo grupno ili individualno moram reći da sam svaki dan sve više i više fascinirana i učim i dalje. Pratim i znanstvenike i brojna nova otkrića vezana za nas ljude kao vrlo kompleksna bića .

Jedan od razloga zašto sam ja zavoljela jogu je njen pristup svakom pojedincu. Disciplina koja u svojoj komponenti obuhvaća i rad tijelom i to može biti i jako, jako zahtjevno i teško, ali cilj i svrha rada s tijelom nije samo lijepo mišićavo tijelo kojem se divimo na plaži, iako nema ništa loše u lijepim i mišićavim tijelima. Ono što mi daje joga je toliko više. Zaista se bavi čovjekom na razini koja prelazi samo fizičku aktivnost. Ulazi duboko u pore našeg života.

Kod joge je pokret i samo korištenje tijela samo jedan u nizu brojnih alata kojima se služimo baveći se ovom disciplinom. Meditacija, pranayama, mudre, krije samo su dio bogatstva koje nam je na raspolaganju.

Kod joge ništa nije prepušteno slučaju, pazi se na svaki detalj. Joga učitelj pripremajući sat radi ga ciljano vodeći računa o toliko detalja, od toga koje je godišnje doba, kakvo je vrijeme, koga podučava, koji je cilj i svrha svakog pojedinog sata. I neće vam pričati o tome na satu jer cijeli sat ne bi bio dovoljan da objasni zašto sat izgleda baš tako, ali vjerujte mi oni koji imaju znanje nisu ni jedan sat odvodili tek toliko da se malo oznojite.

Iako je većina vođenih satova danas fokusirana samo na rad tijelom i samo tim djelom ciljano se može jako puno napraviti i za naš um, kao i za naš duh, ali ako imate sreće i na satu ste s učiteljicom / učiteljem koji će vas provesti i kroz meditaciju i kroz pokoju vježbu disanja dobili ste puno.

Mi kažemo da nam učenici svoj život donesu na joga prostirku i vrlo brzo možemo „pročitati“  osobu  kroz to kako pokreće svoje tijelo, ali isto tako naši dragi učenici nose ono što nauče na joga prostirci dalje u svoj život. Pomiču vlastite granice, izlaze iz zone komfora, uče strpljenje, odnositi se prema sebi s ljubavlju i poštovanjem i isto tako i prema drugima. Prakticirajući kontinuirano jogu jednostavno dovedemo svoje tijelo, um i duh u balans. Naučimo toliko toga o sebi i naučimo se odnositi prema životu sa zahvalnošću i ljubavi.

Probajte, nikad nije kasno. I ako se stvori otpor, baš onda trebate nastaviti.

Moglo bi vas zanimati: Što je pozdrav suncu i zašto ga uvesti u svoju dnevnu rutinu?

Tekst: Sandra Ratković (zapratite Sandru na njenom Facebook i Instagram profilu!)

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!