Self-care ideje koje možete prakticirati i tijekom tjedna

by Dalia Žmegač-Kunić

Čini li se i vama kako je čekanje postalo glavna aktivnost moderne svakodnevice? Okruženi smo brojnim rokovima i obavezama kojima kao da nema kraja, a kao motivaciju i svojevrsnu nagradu samima sebi za strpljivost vizualiziramo brojne događaje koje treba dočekati. Čekamo vikende, rođendane, fešte, ljeto, božićno doba, novu godinu, čekamo da otplatimo kredite, da ispunimo sve te nedosanjane snove… A čekanjem propuštamo upravo ono što ne bismo trebali – život.

Pokušajte malo zastati, zaboraviti nakratko na sve brige koje vas uporno more, zažmirite jednim okom na te silne rokove. Nemojte čekati vikend kako biste se opustili i ispunili si sva ta mala zadovoljstva o kojima neprestano sanjamo. Tjedan je također prepun mogućnosti za uživanje i opuštanje i zato vam donosimo nekoliko ideja za self-care momente usred tjedna.

MANJE EKRANA

Isključite računala, televiziju, mobitele, tablete. Zaboravite na dosadne obavijesti i pištave poruke. Prisjetite se kako je to uživati u tišini večeri i razgovarajte s članovima svoje obitelji. Oživite djetinjstvo i zaigrajte društvenu igru na koju niste pomislili već godinama. Mogli biste se iznenaditi koliko smijeha će se razliti vašim domom i koliko topline će naletjeti u vaše srce.

RAZGOVOR S OSOBOM KOJU DUGO NISTE ČULI

Danas jedni druge uglavnom zovemo samo u poslovne svrhe ili kad se čujemo s bakom i djedom koji ne znaju koristiti sms i whatsapp. Tipkanje poruka je postalo glavni način komunikacije, a telefonski razgovor nepotrebna tlaka koju gotovo nitko više ne želi prolaziti ako baš ne mora. Zaboravite nakratko na to i nazovite osobu s kojom se jako dugo niste čuli, a voljeli biste ju pitati kako je. Doživite njen glas, optimizam i veselje kada ona čuje vaš, dopustite sebi super pozitivnu energiju koja će vam ugrijati srce i ispuniti dan.

VIŠE ZAGRLJAJA

Ne morate čekati rođendane i posebne prigode kako biste zagrlili i poljubili osobe do kojih vam je jako stalo. Svaki dan je prilika za to, ako su vam fizički blizu. Recite im koliko vam je stalo do njih i što najviše volite i cijenite kod njih. Prigrlite taj hormon sreće i uživajte u toplini zagrljaja drage osobe.

OPUŠTAJUĆA GLAZBA

Nekada YouTube nije bilo jedini izvor glazbe i opuštanja po izboru. Imali smo omiljene kasete i cd-e koje smo s veseljem prevrtali s jedne strane na drugu i slušali kroz slušalice omiljenog walkmana i discmana. Ako koristite Spotify ili neku drugu platformu za omiljenu glazbu, pronađite nešto opuštajuće i uživajte uz opuštajuću večeru s obitelji.

SPA MOMENTI

Bilo da više volite opuštajuće kupke u vlastitoj kupaonici ili vam je draže otići s prijateljicama na masažu i u saunu, odaberite spa momente koji će vas savršeno opustiti i pripremiti za nove radne pobjede te učiniti tjedan manje napornim.

Dakle, omogućite samima sebi da na vašoj listi prioriteta prestanu biti samo obaveze. Uključite vrijeme za sebe, odmorite se i radite ono što volite. Život nikoga ne čeka, vrijeme ide, iskoristite ga najbolje što možete.

Moglo bi vas zanimati i: Kako vam zvuči ideja da ovaj vikend provedete sami? Imamo nekoliko ideja!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!