Slušate li aktivno druge u razgovorima koje vodite? Evo kako unaprijediti ovu vještinu

by Anđela Sabranović

Jeste li se ikad zapitali koliko zaista aktivno sudjelujete u razgovorima koje vodite s drugima? Znate li prepričati što vam je druga osoba rekla?

Ako se ulovite kako ne znate ponoviti jer su vam misli odlutale na vlastite probleme, to nije ništa čudno. Mnogi od nas imaju brdo izazova koje svakodnevno nosimo na leđima i jednostavno se u slobodno vrijeme ne uspijemo potpuno opustiti i usmjeriti svu pažnju isključivo na drugu osobu u društvu. Međutim, važno je osvijestiti si kako je slušanje puno važnije za razgovor nego pričanje. Slušanjem možemo stvoriti čvrste spone s osobama do kojih nam je stalo jer tako pokazujemo istinsko zanimanje za njihov problem i njihov život. Tu se ne radi samo o prijateljima i dobrim poznanicima, aktivno slušanje važno je i u poslovnim odnosima, kvaliteti partnerskog odnosa i povezanosti, ali i mnogim drugim vezama s ljudima koje susrećemo.

Kako biste odbacili selektivno slušanje i u konverzacijama koje vodite postali aktivni slušatelj, pokažite sugovorniku da je njegova poruka zaista stigla do vas i ponudite mu adekvatnu reakciju.

Nekoliko načina na koje to možete učiniti:

Govor tijela

Kimanjem glave, tjelesnim kontaktom poput prijateljskog tapšanja po ramenu, iskrenog zagrljaja ili partnerskog iskazivanja nježnosti dodirom ruke možete pokazati da ste podrška osobi s kojom razgovarate te da se može osloniti na vas.

Postavljanje pitanja

Direktno zanimanje za nečije osjećaje ili molba za dodatno pojašnjavanje određene situacije čini vas više zainteresiranima u očima sugovornika te odaje dojam da pažljivo slušate. Tako pokazujete da vam je sugovornik i određena problematika vašeg razgovora važna i dajte na vrijednosti vašem odnosu.

Bez prekidanja

Pustite sugovornika da iznese sve što želi reći o određenoj temi. Ubacite se u razgovor samo onda kada ocijenite to prikladnim i ispričajte se ako ste ga prekinuli.

Stručnjaci i izvrsni komunikatori često ističu važnost poslovice o jednim ustima i dva uha iza koje se krije posebna poruka o velikoj važnosti aktivnog slušanja. Pokušajte je i vi primijeniti u vlastitom životu.

Moglo bi vas zanimati i: Kako napraviti emocionalni detoks?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti