Mučite se s pijenjem vode? Možda pomognu savjeti “for dummies”

by Nataša Krstičević
voda

Voda znači život. Voda nam treba. Sve to znamo i ništa ne poričemo. Pa čak niti onih 8 čaša na dan ili ljeti i više. Ali nekad jednostavno ne ide. Neki imaju potrebu za vodom više, neki manje.

S druge strane, neki će vam stručnjaci reći da svaki organizam uistinu treba tih litru i pol vode, a drugi će pak reći da pijete onoliko koliko vaš organizam „traži“. No, ljetne vrućine ipak su vrijeme kad bi voda trebala biti gotovo stalno u vašim čašama. Posebno ako želite malo poraditi na svojoj liniji i pripremiti svoje tijelo za vruće ljeto. Ipak, čak ni tad nekima ne uspijeva.

Pa kako onda piti dovoljno vode i pomoći svom organizmu?! Možda vam koji od ovih savjeta pomogne. Nemojte ih odmah odbaciti kao beskorisne, nego ih najprije iskušajte.

VODA ZA JELO

I, ne, ne mislimo kao ono kad djeca pogrešno kažu. Jedite hranu bogatu vodom – krastavce, celer, lubenicu (kod ovog potonjeg imajte na umu i šećer u njoj) i slično. Ako niste od vode, to će vam puno lakše pasti. Na ovaj način unosite vodu u organizam, ali i povrće, odnosno voće. Jedini minus kod ovog je to što zahtijeva pripremu – guljenje krastavaca, rezanje lubenice… No, odradite to ujutro za cijeli dan i spakirajte u posudice.

POSTAVITE VREMENSKE CILJEVE – VODA KAO UVJET

Ako imate, na primjer, bocu od 7 dcl, postavite si uvjete s tim u kombinaciji. Na primjer – neću popiti kavu dok ne popijem cijelu bocu vode. Ili – nema ručka dok ne popijem drugu cijelu bocu. Ovako ćete spriječiti grickalice između obroka, a pijuckat ćete vodu cijeli dan, što je korisno. Naravno, uvjete postavite ovisno o tom koji vam je cilj, odnosno koliko vode namjeravate, odnosno želite, piti svaki dan.

POKUŠAJTE S DRUGOM VRSTOM VODE

Možda vam je samo dosta obične vode? Pokušajte piti mineralnu. Samo pazite da nije ona s magnezijem, jer biste mogli provesti dan na wc-u. Možete piti i alkalnu vodu koja ima nešto drukčiju teksturu, ali i na neki način i okus, pa ju možemo gledati kao promjenu. Alkalnu vodu možete napraviti ili čak kupiti filtar za napraviti je. Osvježiti vas može i voda s okusom.

VRIJEME JE ZA ČAJ

Ljeto je i naravno da vam ne pada na pamet piti vrući čaj – iako je to, budimo realni, vrlo zdravo za organizam – ali ledeni bi vam sasvim dobro sjeo, zar ne? Dakle, ne može biti jednostavnije – uzmete svoj omiljeni čaj, napravite ga kako biste ga inače napravili, pa ohladite. Okus možete odabrati, neka to bude vaš omiljeni, ali bez šećera, molim. Malo leda, malo limuna… Samo nedostaje mali kišobrančić i vaš koktel je tu!

OBOŽAVAJTE BOCU

Znate ono kako djeca vole piti baš iz jedne jedine bočice ili šalice i ništa drugo im ne može zamijeniti tu jednu? A vi okrećete očima i mislite „dobro zar nije okus iz svake isti?!“. E, pa možda biste mogli malo se ugledati u djecu. Ako imamo bocu/čašu koja nas veseli, bit će nam puno lakše dosegnuti vodi i gucnuti. Možete u uredu, na primjer, imati fensi čašu sa stalkom, kod kuće ogromnu čašu s lijepom porukom, a dok ste vani lijepu i vama dragu termosicu. Možda volite one sa slamkom ili s otkačenim natpisom ili upadljivih boja ili vam je važno da leži savršeno u ruci… Ma, što god vas veseli, samo da popijete tu vodu!

Nama se čini da bi ovi savjeti mogli uistinu funkcionirati – ako ih se držite. Nešto kao ono „pijenje vode for dummies“. Savjeti koji su vrlo očigledni, ali nam ne padnu na pamet.

Moglo bi vas zanimati i: Čini nam se da bismo ovaj sok od lubenice u mogli piti cijelo ljeto!

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti