Mineralna voda mogla bi biti najzdraviji izbor za piće

by Nataša Krstičević
mineralna-slowliving

Mineralna voda tako se naziva zato što, očekivano, dolazi iz prirodnih, podzemnih izvora. Kao što joj naziv govori – sadrži obično nekoliko različitih osnovnih minerala, uključujući kalcij, magnezij i natrij. Nema sumnje, dakle, da mineralna voda može biti korisna za vaše zdravlje.

Mineralna voda puni se u boce na samom izvoru, te se u njoj nalaze minerali koji su prirodno prisutni u toj vodi, a definirana je i minimalna količina tih elemenata koji trebaju biti u vodi kako bi se ona smatrala mineralnom. No, dodavanje minerala ovoj vodi prilikom flaširanja nije dopušteno.

Ipak, vodi se smije dodati ugljik dioksid, odnosno CO2, kako bi voda dobila voljene mjehuriće.

Koje će minerale i elemente voda sadržavati ovisi o tome iz kojeg izvora dolazi. Upravo biste zato mogli primijetiti da voda s različitih izvora ima drukčiji okus. Istom logikom, možemo zaključiti da nema svaka mineralna voda jednake benefite za zdravlje.

No, za što je sve dobra mineralna voda?

Zdravlje kostiju

Budući da sadrži kalcij, može se reći da je mineralna voda dobra za zdravlje kostiju, i to kod osoba bilo koje dobi. Istraživanja su pokazala da je mineralna voda sjajan izvor kalcija, a apsorbira se gotovo jednako dobro kao iz mliječnih proizvoda. Za zdravlje kostiju dobro dođu i natrijev bikarbonat i magnezij.

Snižava tlak

Nedovoljne količine kalcija i magnezija u organizmu pridonose visokom krvnom tlaku, pa bi stoga pijenje mineralne vode moglo pridonijeti snižavanju tlaka. Ovo je važno jer je visoki krvni tlak jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti. Osobe s visokim krvnim tlakom trebale bi piti otprilike litru mineralne vode na dan da bi osjetili njezin učinak.

Zdravlje srca

Pola do litru mineralne vode na dan zdrav je dodatak zdravlju žena u postmenopauzi, jer snižava razinu triglicerida i lošeg kolesterola, te istovremeno povisuje razinu dobrog kolesterola. Zdravlju srca pomaže i magnezij.

Pomoć kod zatvora

Većina žena upoznata je s ovim benefitom mineralne vode, posebno one koje su patile od zatvora u trudnoći. Za ovu funkciju zaslužan je također magnezij, koji privlači vodu u probavni sustav, te ujedno opušta mišiće probavnog sustava. Ova kombinacija je dobitna kod rješavanja zatvora.

No, ipak oprez…

Iako se čini da mineralna voda može biti isključivo zdrava za organizam, važno je pripaziti na sastav. Neke mineralne vode mogu sadržavati previše natrija, pa ako pazite na natrij u prehrani, pripazite na ovo.

Osim tog, mineralna voda je nešto kiselija nego obična voda, pa prekomjerno izlaganje usne šupljine mineralnoj vodi moglo bi oštetiti caklinu vaših zuba. No, u usporedbi s posljedicama slatkih pića na caklinu, ova opasnost je nebitna.

Osim tog, tu je ono sve prisutnije pitanje mikroplastike u plastičnim bocama, ali taj problem je vrlo širok, a njegove posljedice još uvijek nisu točno poznate.

Moglo bi vas zanimati i: Alkalna voda najzdraviji je napitak

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Unsplash

Možda će vam se svidjeti