Mentalno zdravlje muškaraca – Zašto mu se ne pridaje važnost?

by Dalia Žmegač-Kunić

Kada je zdravlje muškaraca u pitanju, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom segmentu, moderno doba kao da i dalje zakazuje…

Unatoč naporima društva za osvještavanjem ovakvih tema, muškarci su većinom i dalje okrenuti svom unutarnjem svijetu i zanemaruju brigu o svojoj vlastitoj dobrobiti. Baš kao što je i Aljoša Bagola, poznati slovenski predavač, kreativni direktor i autor knjiga o burnoutu rekao u našem nedavnom intervjuu, „muškarci su najčešće odgajani da budu emocionalni roboti te da ne izražavaju svoje emocije jer moraju biti jaki“. To dokazuje da posvećenost ovim temama itekako mora biti češća, s većim naglaskom na svijesti o (mentalnom) zdravlju i načinima na koji si muškarci mogu i moraju pomoći u svakodnevnom životu.

Razumijevanje prema sebi

Razumijevanje nije bitno isključivo i samo u odnosu s drugim ljudima, nego ga treba graditi i prema sebi. Ako prema drugima možemo i nastojimo biti ljubazni, onda možemo i prema samima sebi gajiti ljubaznost i svu potrebnu nježnost. Nema potrebe da budemo prestrogi prema sebi i da se zatvaramo u nepropusni kavez kroz koji ne možemo ispoljiti nikakve emocije, želje i potrebe. Ako nekad i pogriješimo, u redu je sebi oprostiti i krenuti iznova, optimistično u nove pobjede jednako kao i tražiti pomoć.

U redu je biti slab

Upravo zato što se od malena muškarcima govore rečenice „Ne plači, nisi curica“, „Veliki dečki ne plaču“, „Pravi dečki su snažni“ i sl., njima je u misli usađeno da emocije nisu dobre i da je kroz emotivna stanja dozvoljeno i prihvaćeno prolaziti samo ženama. To se mora promijeniti. Emocije su važne za sve ljude, bez obzira na spol, a što prije muškarci to shvate, to će biti lakše prolaziti im kroz sve životne izazove.

Postavljanje granica

Granice moraju postojati i to je uvjet svakog zdravog odnosa, pa tako i onoga sa samima sobom. Muškarci često misle kako oni moraju brinuti o dobrobiti svih ljudi oko sebe, posebno za svoju obitelj i ljude do kojih im je stalo, a sebe izvorno zanemaruju. Svijest o brizi za sebe trebala bi postati prirodna i normalna svakom čovjeku, a od iznimne je važnosti prepoznati kada je vrijeme za reći „NE“.

Traženje pomoći

Postoje tenuci kada je važno sebi priznati da dalje ne možemo sami i da nam je potrebna pomoć. Muškarci ne moraju i ne smiju biti izuzetak samo zbog svog spola i uvjerenja o muškosti koja su im možda usađena od malih nogu. Svatko zaslužuje biti sretan i zadovoljan, čak i ako to podrazumijeva traženje podrške.

Psihoterapija

U određenim situacijama, poput burnouta i slično, sasvim je u redu sebi priznati da nismo dobro i da nam je potrebna stručna psihološka pomoć. Mentalno zdravlje u današnja izazovna vremena treba posebno čuvati i održavati, bez obzira na percepciju društva u kojem živimo. Priznajte sebi da niste dobro i prepustite se u ruke stručnjaka koji će vas znati vratiti na siguran i dobar put. Ne bojte se i zasluženo putujte prema zadovoljstvu kakvom težite i kakvo zaslužujete.

Moglo bi vas zanimati i: Zaboravite na nelagodu i sram – Iskoristite Movember i odlučite se na pregled!

Tekst: Dalia Žmega-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!