Zaboravite na nelagodu i sram – Iskoristite Movember i odlučite se na pregled!

by Dalia Žmegač-Kunić

Da brkati muškarci u zimskim mjesecima nisu samo zabava koju viđamo na ulicama svih svjetskih gradova dokazuje važan pokret u studenom pod nazivom Movember. Movember na taj način obilježava studeni kao mjesec od osobite važnosti kada je naglašavanje muškog zdravlja u pitanju. Konkretnije, rak prostate i rak testisa su bolesti s kojima se prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u našoj zemlji susreće oko 2800 muškaraca godišnje.

Ako uzmemo ozbiljno izjavu da je zdravlje najvažnije u životu, a ne gledamo na nju samo kao na klišej kojem navodno svi teže, studeni je dobio iznimno veliku odgovornost osvijestiti muškarce o ozbiljnosti navedenih zdravstvenih problema.

Ipak, veći izazov od samog postojanja navedenih bolesti i djelovanja u smjeru bolje kolektivne zdravstvene situacije predstavlja činjenica kako većina muškaraca osjeća sram i nelagodu kada je bilo kakva bolest u pitanju, a osobito maligne bolesti poput raka prostate i testisa. Zbog tog srama teško im je odlučiti otići na pregled, osvijestiti važnost (samo)pregleda, kao i ostvariti komunikaciju o tome, a takvo zanemarivanje onda otklanja mogućnost izlječenja, ranog djelovanja i donosi niz drugih problema vezanih uz mentalno zdravlje. To je dokazano i brojnim istraživanjima koja su istaknula manju sklonost muškaraca za traženje pomoći kod suočavanja s (teškim) dijagnozama.

Ipak, i struka i društvo slažu se kako je u današnje vrijeme otvorena komunikacija sa što manje ili nimalo tabu tema ključ za sretniju i zdraviju svakodnevicu, stoga i po ovom pitanju Hrvatsko urološko društvo ulaže posebne napore za poticanje otvorene komunikacije i svjesnosti navedenih problema. Bolest, odnosno zdravlje pojedinca trebalo bi biti iznad svakog srama i nelagode, a informiranost i briga za vlastito zdravlje prioritet kojem svatko treba težiti. Vrlo je lako srušiti ove tabue usporedbom u kojem je ženama danas ginekološki pregled nešto čemu se izlažu često i redovito, zato pogotovo ne bi trebalo biti razlike s tog rodnog aspekta ni kada je o muškarcima riječ.

Prevencija kao takva ne leži isključivo u važnosti samopregleda i ranog djelovanja na tijek bolesti u slučaju da se ista otkrije, nego se oslanja i na brojne druge mjere poput prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti na što možemo itekako utjecati i nastojati podići kvalitetu svog života.

Zato, dragi muškarci, osim puštanja krasnih brkova i isticanja vaše muževnosti, nemojte zaboraviti do kraja mjeseca posjetiti urologe i provjeriti kvalitetu svog muškog zdravlja. Pokažite muškost na pravi način i odlučite se na pregled!

Moglo bi vas zanimati i: Vrijeme je za – brkove! Znate li kako je točno nastao Movember?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!