Vrijeme je za – brkove! Znate li kako je točno nastao Movember?

by Anđela Sabranović

Zdravlje je tako lako uzimati zdravo za gotovo jer ga ne doživljavamo previše i često se ponašamo kao da će ono uvijek biti tu. Od malena nas uče kako je bolje spriječiti, nego liječiti, ali u danas kada iz dana u dan pokušavamo pobijediti utrku s vremenom postaje sve izazovnije zastati i razmisliti o sebi i svom zdravlju.

Zato je pohvalno to što postoje mjeseci u godini koji su posvećeni upravo zdravlju. U listopadu smo se fokusirali na žensko zdravlje, a studeni je posvećen muškom zdravlju. Movember posljednjih godina privlači sve više pažnje pa tako na svakom koraku možemo vidjeti brkove koji su zaštitni dan ovog pokreta. Iako često čujemo riječ “Movember” mnogi i dalje ne znaju što ona točno predstavlja.

Ne brinite jer svi detalji stižu u nastavku.

Kako je nastao Movember?

Movember pokret nastao je 2003. u Australiji, kad su Luke Slattery i Travis Garone, zaključili kako bi se muškarce ponovno trebalo potaknuti da nose brkove.
Majka jednog od njihovih prijatelja u to je vrijeme radila u kampanji ranog otkrivanja i liječenja raka te je tako nastala i sama ideja za Movember, koji podiže svjesnost o muškom zdravlju.
Dvojac je tad odlučio potaknuti trideset svojih prijatelja da u studenome puste brkove i doniraju deset dolara kao podršku kampanji za rano otkrivanje i liječenje raka prostate. U narednoj godini je nastala web stranica te je na kraju prikupljena velika donacija koja je predana australskoj fondaciji za rak prostate.

Movember je u Australiji dobio veliku potporu tako da je 2006. službeno priznat kao dobrotvorna organizacija.
Njihov potez inspirirao je mnoge i tako je Movember postao svjetski poznat pokret.
Danas se širom svijeta muškarci briju 1. studenog i puštaju brkove do 1. prosinca kada se u brojnim gradovima bira i “Brk mjeseca”.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Movember (@movember)

Kako i vi možete dati podršku pokretu?

Prije svega odaberite stil brkova koje želite. Pravila Movembera zabranjuju bradu jer bi ona dominirala nad brkovima.
Brkove morate nositi tijekom cijelog mjeseca, ali je dozvoljeno malo ih “urediti”.
Budući da je studeni mjesec posvećen muškom zdravlju svakako obavite samopregled testisa, ali i potičite sve oko sebe da urade isto. Uz to svakako je preporuka obaviti i preventivni pregled kod liječnika.

Za kraj, donirajte!

Moglo bi vas zanimati i: Rak testisa: Koji su prvi simptomi bolesti

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti