Ljetne vaginalne infekcije u pravilu je lako spriječiti – pa zašto ne pokušati

by Anđela Sabranović
vaginalne infekcije

Ljeto je vrijeme kad uistinu želimo biti ležerni. Ne želimo komplikacije, ne želimo obveze, ne želimo da nas nešto muči. Bolje rečeno, ne želimo ni o čem razmišljati i ništa rješavati, ako je ikako moguće. Ipak, vaginalne infekcije često su tu da nam – zagorčaju ne baš život, ali tih tjedan, dva godišnjeg odmora.

Vaginalne infekcije – gljivične i bakterijske – vrlo su česte, i to upravo ljeti. Prema nekim statistikama čak tri od četiri žene će se ljeti boriti s gljivičnim infekcijama. Upravo u onom razdoblju kad želimo dane provoditi u kupaćem kostimu, moramo se suočiti s takvim napastima.

Zašto baš ljeti?

Što se tiče gljivica, one najbolje uspijevaju na područjima koja su vlažna i tamna. Uz pojačano znojenje ljeti i više vlage općenito, jasno je zašto je ljeto idealno vrijeme da se jave gljivične vaginalne infekcije. One su češće ljeti.

Zanimljivo je da je vaginalne infekcije relativno lako spriječiti, pa ipak nam se čini da to rijetko uspijemo. I to zato što rijetko poslušamo vrlo jednostavne savjete. Možda biste ovoga ljeta ipak mogli!

Ne budite u mokrom

Koliko ste puta čuli taj savjet? Kad izađete iz mora/vode, presvucite se u suho. Ipak, radije se šalimo s tom preporukom, nego da je uistinu i poslušamo. Ako ostanete u mokrom, vlaga se dugo zadržava u skrivenim dijelovima vanjskog spolovila, te se tako stvara idealno područje za gljivice. Kad završite s plivanjem, jednostavno se presvucite. Čak i ako vježbate i jako se oznojite, presvucite donje rublje.

Nosite odjeću koja diše

Kad je vani vruće, znojimo se. Matematika je jednostavna, baš kao i savjet – nosite prirodne materijale „tamo dolje“. Odaberite materijale koji neće zadržavati vlagu, a ujedno neka odjeća ne bude previše uska. Donje rublje mora svakako biti pamučno, barem na dijelu između nogu.

Ako vježbate, možete nositi odjeću koja propušta vlagu i brzo se suši, ali svakako se presvucite odmah nakon vježbanja.

Spavajte bez donjeg rublja

Ovo bi vam mogla postati navika i bez obzira na vaginalne infekcije. Ljeti se često znojimo i noću, a posebno je to točno za područje između nogu. Čak i pamučno rublje u takvim uvjetima može zadržavati vlagu koja vam ne treba. Široka i udobna ljetna pidžama će biti dovoljna, a možda vam se svidi ovakva sloboda spavanja.

Izbjegavajte sredstva za pranje

Ovo je zlatno pravilo vaginalnog zdravlja! Vaša vagina ima svoju prirodnu floru i sve bakterije su tamo s razlogom. Moraju biti uravnotežene i dok je tako, vaša će vagina ostati zdrava. Sredstva za pranje uništavaju te, zdrave bakterije, pa flora više nije u ravnoteži i povećava vjerojatnost infekcije. Osim tog, ova sredstva često sadrže umjetne mirise koji mogu izazvati iritacije.

Pazite na prehranu

Ono što jedete može utjecati na vaše vaginalno zdravlje. Na primjer, velike količine šećera mogu potaknuti razvoj gljivične infekcije jer se gljivice hrane šećerom. Možete također uzimati probiotike. Grčki jogurt ima prirodne probiotike, a možete koristiti i suplemente kao što je ovaj.

Pažljivo s uklanjanjem dlačica

Neki će vam liječnici preporučiti da većinu dlačica ostavite tamo gdje jesu, jer te dlačice, koliko nam god nekad smetale, imaju svoju svrhu. Naravno da ćete urediti svoju bikini zonu, ali ako namjeravate ukloniti više dlaka od tog, pazite na to kako to činite. Brijanje nije najpametnija ideja i daleko bi bolji bio vosak, ili pak – vosak.

Liječite ako se pojave

Ne, neće otići same od sebe. Ako primijetite simptome ili posumnjate da imate infekciju, nemojte ju zanemarivati! Na prvi znak morate početi djelovati – otići liječniku koji će procijeniti treba li vam antibiotik.

Uz ovako jednostavne savjete, uistinu bi bilo šteta odmahnuti rukom i ništa ne poduzeti.

Moglo bi vas zanimati i: Gljivične infekcije zbog antibiotika? Spriječite ih na vrijeme

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti