Kandida je uporna, ali promjena prehrane je ključna

by Anđela Sabranović

Sve osobe koje su nekad imale problema s ovom gljivicom znaju koliko može biti uporna i koliko zapravo narušava kvalitetu života. Ženama je posebno frustrirajuće kada dolazi do ponavljajućih vaginalnih infekcija gljivicama jer narušava samopouzdanje i onemogućuje opuštenu svakodnevicu. Kako bi se riješio problem s kandidom, prije svega je naravno potrebno otkriti uzrok i okidače. Kandida često napada i kožu, nokte, oralnu, urinarnu i analnu sluznicu.

Najčešći uzroci su sljedeći:

  • uzimanje antibiotika
  • prehrana bogata ugljikohidratima i šećerima
  • stres
  • kontracepcijske pilule
  • terapije kortizolom

Najčešći simptomi su sljedeći:

  • bijele naslage na jeziku
  • gusti, sirasti iscjedak iz rodnice uz svrbež
  • loš zadah
  • izrazita nadutost
  • česte glavobolje
  • proljev ili zatvor
  • kronični umor

Prehrana za eliminiranje kandide

Kada se osoba duže vrijeme bori s kandidom, s vremenom shvati kako je jednostavno potrebno promijeniti životni stil, a jedna od prvih stavki je svakako promjena prehrane.

Postoje točno određene namirnice koje hrane kandidu i one koje se bore protiv nje. 

Ono što odmah morate znati jest to da prije svega morate biti uporni jer stroga dijeta mora trajati i nekoliko mjeseci kako bi djelovala. Svakako treba uvesti i probiotike, i to one ciljano napravljene za žensko zdravlje. 

Gljivice se hrane prvenstveno ugljikohidratima, tako da prije svega iz prehrane trebate izbaciti bijelo brašno i šećer.
Ostale namirnice koje svakako trebate izbaciti su sljedeće:
– sokovi
– zaslađivači
– svi mliječni proizvodi osim kefira
– sve žitarice i mahunarke
– riža
– grickalice
– voće
– sva alkoholna pića
– kava
– kvasac

Namirnice koje se posebno preporučuju kod kandide su sljedeće: domaći kefir, kokosovo ulje (možete ga uzimati samostalno ili u napitku, 2 žlice dnevno), češnjak koji je svima i poznat po snažnom antivirusnom i antigljivičnom djelovanju. Osim toga bilo bi poželjno u prehranu uvrstiti i jaja, ribu i plodove mora, meso, masnoće (maslac, svinjska mast, kokosovo i maslinovo ulje), sve povrće osim gljiva i korjenastog povrća, juhe bez tjestenine…

Znamo da se nije jednostavno odreći šećera i ugljikohidrata, ali ako svaki put kada posegnete za istima pomislite na to da time hranite gljivice, možda dobijete novu dozu ustrajnosti. U svakom slučaju sretno!

Moglo bi vas zanimati i: Probiotici – dobre bakterije koje znače zdravlje

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!