Kupovna ili filtrirana voda? Pitanje je sad!

by Anđela Sabranović

Da vam je netko prije 20-tak godina rekao da ćete u svakoj trgovini moći kupiti vodu u plastičnoj boci, vrlo vjerojatno ne biste povjerovali jer zašto biste kupovali i plaćali nešto što možete gotovo besplatno piti u svom domu. A sada je tu još jedna “novost” – filtrirana voda. 

Rast prodaje flaširane vode je posljednjih godina nevjerojatno visok. Uzrok tome je zasigurno porast svijesti o važnosti zdravijeg stila života, no je li doista flaširana voda dobar izbor?

Je li voda u boci zdrava?

Voda koju kupujemo u najčešće dolazi u plastičnim bocama. To je zapravo i prvi problem u cijeloj priči.

Posebno je opasno čuvati vodu u plastičnoj boci na sobnoj temperaturi. Visoka temperatura plastike u vodu ispušta toksine opasne za normalnu funkciju organizma. Također, veliki problem boca je zagađenje okoliša.

Kada jednom popijete flaširanu vodu, ostaje boca. Naša lijepa Planeta se nažalost sve više puni plastičnim otpadom. Osim toga, iako to možda ne shvaćate flaširana voda je jako skupa.
Malo, pomalo njezina cijena se izjednačila s cijenama sokova. Većina ljudi nema taj dojam jer vodu kupujemo pomalo i ne primijetimo kako trošak na kraju mjeseca nije zanemariv.

Koja je alternativa?

Idealna opcija su filteri za vodu koji se ugrađuju u kuhinju. Naime, voda je danas često prepuna kamenca, a i šetnih metala.
Filteri za vodu koji funkcioniraju na principu reverzne osmoze potpuno čiste vodu i bez obzira kakva je kvaliteta ulazne vode, iz filtera izlazi savršeno čista.

Ti filteri možda jesu veći trošak kada ih tek kupujete, ali kada samo pomislite da ćete tako imati neiscrpne količine savršeno zdrave vode bez klora i ostalih nečistoća iz cijevi, shvatit ćete da doista vrijedi.
Osim toga, trebat ćete samo staklenu bocu i moći ćete u ovoj godini zauvijek prestati s kupovinom vode što je odlična odluka kako za okoliš, tako i za vaš novčanik.

Moglo bi vas zanimati i: Mineralna voda mogla bi biti najzdraviji izbor za piće

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!