Kuhinja bez plastike uz nekoliko jednostavnih promjena

by Anđela Sabranović

Vjerujemo kako o razlozima za izbacivanje plastike iz doma postaje suvišno govoriti jer sada već svi znamo koji su to i znamo da su i te kako vrijedni naše pažnje i truda. Pisali smo o načinima na koje možete izbaciti plastiku iz kupaonice, a sada je došao red na drugu prostoriju u kojoj se također “gomilamo” jako puno plastike. Srećom, danas su nam lako dostupna rješenja uz koja ćete se jednostavno riješiti plastike i u ovoj prostoriji.

Filter za vodu umjesto kupovine vode

Kupovina vode u bocama je jedan od najvećih fenomena današnjice. Iako znamo kako je voda iz slavine savršeno pitka, jako puno ljudi danas kupuje vodu u bocama. Osim što je postala skuplja i od mnogih sokova, kupovinom iste činimo ogromnu štetu okolišu jer mu treba i 450 godina da u potpunosti razgradi samo jednu bocu. Ako vam smeta klor u vodi iz slavine ili jednostavno želite ukloniti teške metale i ostale supstance radije ugradite filter za vodu i tako dugoročno uštedite novac i izbacite plastične boce za vodu iz svoje kuhinje.

Sokovnik umjesto kupovnih sokova

Ako pak u svom hladnjaku uvijek morate imati sokove, možete napraviti promjenu koja će biti odlična kako za vaše zdravlje, tako i za okoliš (ako kupujete sokove u plastičnim flašama), a i za novčanik. Kupite sokovnik i izrađujte sokove od svježeg voća i povrća.

Izbacite prozirnu foliju

Mnogima je život nezamisliv bez prozirne folije u kuhinji, ali danas postoje pamučne alternative koje će vam trajati jako dugo, a bit će i jednako učinkoviti kao folija koja je toliko štetna za okoliš.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli #Pčelarko (@pcelarko.omoti)

Kupujte sve što možete u rinfuzi

Zamislite koliko biste manje plastike koristili kada biste sve što možete kupovali u rinfuzi. Zero waste kupovina svakim danom postaje sve popularnija. Jednostavno kupite staklene posude za tjesteninu, orašaste plodove i za sve što možete i sve što možete pohranjujte u njih.

Kupujte što više od domaćih OPG-ova

Mliječni proizvodi i mesne prerađevine koje kupujemo u supermarketima gotovo uvijek dolaze u plastičnim pakiranjima. Umjesto njih možete birati domaće proizvode od lokalnih OPG-ova koje ćete odmah pohraniti u svoje posude i tako opet uštedjeti značajnu količinu plastike.

Koristite punionice deterdženta za suđe i izradite vlastite tablete za perilicu za posuđe

Možda vam ovo već zvuči pomalo radikalno, ali ako se opet prisjetite kako jedna boca ostaje u prirodi oko 450 godina onda ćete znati i kako je doista naša dužnost učiniti sve što je u našoj moći da je zaštitimo. Srećom u Hrvatskoj već imamo punionice u kojima možemo konstantno puniti deterdžent kako za rublje tako i za posuđe konstantno u jednu bocu. Svaka tableta za posuđe je pakirana u plastiku te ni to ne možemo zanemariti. Doma možete jednostavno i povoljno napraviti vlastite tablete, a kako pogledajte u nastavku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mamazapet | Natalija Todorović (@mamazapet)

Znamo da promjene nisu jednostavne, zato krenite polako i imajte na umu da je svaki korak za naš okoliš važan i vrijedan.

Moglo bi vas zanimati i: A koliki je vaš ugljični otisak?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!