Oslobodite svoju kupaonicu gotovo sve plastike – moguće je!

by Anđela Sabranović

O štetnom utjecaju plastike kako na okoliš, tako i na nas, pomalo je i suvišno govoriti. O tome stalno slušamo posljednjih godina i svi smo svjesni kako su promjene nužne, no često ne znamo odakle početi. Kada malo razmislite shvatit ćete kako je možda najizazovnije plastiku izbaciti iz kupaonice te upravo to može i biti mjesto od kojeg ćemo krenuti. Kao i kod svega potrebna je prije svega dobra organizacija. U nastavku saznajte kako u kratkom periodu možete svoju kupaonicu osloboditi od plastike.

Izbacite plastične četkice za zube i četke za kosu

Prva promjena koju možete napraviti već danas jeste ta da zamijenite svoje plastične četkice onim izrađenim od bambusa. Ovo je promjena koju nećete ni osjetiti, a dugoročno će biti značajna. Možda vam ovo na prvi pogled i ne izgleda kao značajna promjena, ali kada znate da se primjerice u Americi godišnje iskoristi milijardu četkica koje stvore i 22 milijuna kilograma otpada onda znate i kako su četkice od bambusa najmanje što možemo učiniti. Osim četkica za zube, na isti način možete zamijeniti i četke za kosu.

Razgradivi štapići za uši

Nemoguće je zamisliti kupaonicu bez štapića za uši jer ih koristimo i za popravljanje make up-a, čišćenje i slično. Danas postoje odlične alternative koje su za okoliš puno bolji izbor.

Višekratne posude 

Naši šamponi, kupke, sapuni se najčešće nalaze u plastičnim pakiranjima koja stalno iznova kupujemo. Umjesto toga možete kupiti staklene bočice koje možete koristiti doslovno godinama.

Kruti šamponi, sapuni i kupke

Još jednostavnije rješenje od staklenih bočica su kruti sapuni, šamponi i kupke. Osim njih danas možete pronaći čak i kruti maslac za tijelo. Osim što su ovakvi proizvodi bolji za okoliš, duže će vam i trajati, a i čuvati vaš budžet.

Koristite eko punionice deterdženata

Odličan primjer eko punionice kod nas svakako je ona koju nudi dm. Dakle, jednostavno samo jednom uzmete praznu ambalažu i napunite deterdžentom. Kada ga potrošite vratite se u trgovinu s tom istom ambalažom. Praktično, jednostavno i ekološki prihvatljivo.

Napravite svoju pastu za zube

Znamo kako paste za zube i nisu baš najzdravija opcija, no jeste li znali kako od samo dva sastojka možete napraviti vlastitu? Jednostavno pomiješajte kokosovo ulje s malo sode bikarbone i vaša pasta je spremna. Možete je držati u staklenoj teglici i tako izbjeći plastiku.

Nadamo se da ćete doista razmisliti o izbacivanju plastike te da će iz vaše kupaonice krenuti promjene kojima ćete inspirirati i druge na isto.

Moglo bi vas zanimati i: Zero waste vodič za početnike

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: dm.hr, firstmomsclub.com, stylist.co.uk

Možda će vam se svidjeti