Banane i losos umanjuju negativne učinke soli u ženskom organizmu

by Anđela Sabranović
kalij

Banane, avokado i losos pomažu, čini se, umanjiti negativne učinke soli na ženski organizam. Pokazala je to studija koja je dokazala da je prehrana bogata kalijem povezana s nižim krvnim tlakom. No, rezultati su pokazali da je to posebno točno za žene koje prehranom unose u organizam velike količine soli.

Stručnjaci ističu da ovaj mineral pomaže očuvati zdravlje srca, te da žene od njega imaju više koristi nego muškarci.

Poznato je da visoka količina soli u organizmu može značiti povišen krvni tlak, te povišen rizik od srčanog udara. Sve zdravstvene preporuke ukazuju na to da treba smanjiti unos soli, ali to je često teško učiniti kad naša prehrana uključuje i dalje puno obrađene hrane.

Veza kalija i krvnog tlaka

Provedena studija uključivala je gotovo 12000 muškaraca i gotovo 14000 žena, u dobi od 40 do 79 godina. Svaki sudionik ispunio je upitnik o životnim navikama, izmjeren im je krvni tlak, te su dali uzorak urina. Iz urina je izmjerena količina natrija i kalija, kako bi se odredio dnevni unos.

Stručnjaci su analizirali poveznicu između unosa kalija i krvnog tlaka, te ustanovili da je unos kalija (u gramima po danu) povezan s krvnim tlakom kod žena. Što je unos kalija bio viši, to je krvni tlak bio niži. Kad su, pak, analizirali rezultate u odnosu na unos soli, veza između kalija i krvnog tlaka je primijećena samo kod žena koje su unosile prehranom više soli.

Sve u svemu, ispostavilo se da ljudi koji u organizam unose više kalija, imaju 13 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti nego oni koji unose najmanje kalija. Kad su žene i muškarci odvojeno uspoređivani, muškarci su imali 7 posto manji rizik, a žene 11 posto.

Kalij štiti srce

Količina soli, zanimljivo je, nije imala utjecaj na odnos između kalija i smanjenog rizika kod muškaraca i žena. To znači da kalij na neki drugi način štiti srce, bez obzira na sol. No, ženama više koristi unos kalija u pogledu očuvanja zdravlja srca, nego muškarcima.

Odraslim osobama od 19 do 64 godine preporuča se unos 3,500 mg kalija na dan, a to bismo mogli dobiti iz hrane. Hrana koja je bogata kalijem je: povrće, voće, orasi, lješnjaci, grah, mliječni proizvodi, riba. Na primjer, prosječna banana ima 375 mg kalija, 150 g lososa ima 780 mg kalija, 130 grama krumpira ima 500 mg, a šalica mlijeka 375 mg kalija.

No, pored prehrane, važno je ograničiti, naravno, unos alkohola, te biti aktivan, što će zajedno smanjiti rizik od srčanog udara.

Moglo bi vas zanimati i: Muči vas nizak krvni tlak? Ne zaboravite ove namirnice

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!