Muči vas nizak krvni tlak? Ne zaboravite ove namirnice

by Anđela Sabranović
nizak krvni tlak

Visok tlak se uvijek shvaća ozbiljno, na njega se upozorava sa svih strana dok o niskom gotovo ništa ni ne znamo. Ipak, upravo nizak tlak može značajno utjecati na kvalitetu života te se ni u kom slučaju ne smije zanemarivati.

Kod niskog tlaka namirnice koje unosite mogu značajno utjecati na razinu vaše energije te je jako važno pomno ih birati.

Kod mnogih ljudi, nizak krvni tlak može uzrokovati simptome kao što su vrtoglavice i nesvjestica, što je posljedica smanjene opskrbe mozga krvlju. Čak i određena zdravstvena stanja mogu biti uzrok niskog tlaka, a u njih ubrajamo trudnoću, probleme sa srcem, dijabetes, probleme sa štitnom žlijezdom, dehidraciju, anemiju…

Simptomi niskog tlaka su:

  • umor
  • nedostatak koncentracije
  • mučnina
  • vrtoglavica ili slabost
  • zamagljen vid
  • plitko disanje

Kako hranom utjecati na tlak?

Povećajte unos tekućine

Kada unosite premalo vode smanjuje se volumen krvi što uzrokuje pad krvnog tlaka. Posebno je važno unositi dovoljno vode kada ste aktivni ili vježbate.

Vitamin B12

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju, a ona dugoročno uzrokuje nizak krvni tlak i iscrpljenost.
Ovaj vitamin možete unijeti kroz jaja, cjelovite žitarice, meso i prehrambeni kvasac.

Kava i čaj

Poznato je kako kofein može brzo podići vrijednosti krvnog tlaka te se osobama s niskim tlakom preporučuje unos kave i čajeva s kofeinom. Tako stimuliraju kardiovaskularni sustav i ubrzavaju srčani ritam.

Hrana bogata folatima

Premalen unos folata može također pridonijeti razviju anemije. Neke od namirnica koje su bogate folatima su jaja, šparoge, grah, leća, zeleno lisnato povrće i citrusno voće.

Povećan unos soli

Malo slanija hrana može pomoći u podizanju krvnog tlaka. Sigurno ste do sada već čuli kako se osobama s povišenim tlakom savjetuje da smanje unos soli. U slučaju niskog tlaka sol može biti korisna.

Chia sjemenke

Znamo kako su ove svestrane sjemenke dobre općenito za naš organizam, ali sada znamo da su odlične i za tlak jer su chia sjemenke bogate kalijem koji je nužan za održavanje normalnih vrijednosti tlaka.

Limun

Antioksidansi iz limuna pomažu regulirati cirkulaciju i tako održati tlak na optimalnoj razini.

Za kraj možemo zaključiti kako je u svakom slučaju bolje imati nizak nego povišen tlak, ali je svejedno potrebno biti oprezan i barem kroz hranu učiniti sve moguće kako bi tlak bio na optimalnoj razini.

Moglo bi vas zanimati i: Hipotenzija – kad nizak krvni tlak može biti problem

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!