Što vas može naučiti prakticiranje joge?

by Anđela Sabranović

Iz svakog životnog iskustva možemo nešto naučiti. Doslovno sve loše ljude koje upoznamo, teške događaje koji nam se putem dogode možemo shvatiti kao kaznu ili kao priliku za rast i razvoj. Kada jednom probate jogu shvatite kako je to doista nešto drugačije od svakog drugog oblika tjelovježbe jer vas, ako joj se posvetite lako može odvesti do potpuno nove verzije vaše ličnosti. Na koje načine joga utječe na nas i što nas to može naučiti, pročitajte u nastavku.

Važno je uživati u procesu

Kada krenete prakticirati jogu, primijetit ćete kako ponekad sve pokrete izvodite bez problema, ali opet dođu dani kada ništa ne ide po planu.
Joga će vas potaknuti da slušate zahtjeve svog tijela te da njima prilagođavate pokrete.
Isto je i u životu. Kada stvari ne idu kako ste planirali, umjesto da se frustrirate jednostavno se prepustite i uživajte u procesu.

Briga o vlastitom tijelu je naša osnovna potreba

Kroz prakticiranje joge jako brzo naučite kako trebate sami sebi biti važni te kako je najvažnije uzeti vrijeme za brigu o tijelu i duhu.
Imamo samo jedno tijelo i dugujemo mu brinuti se o njemu. Vaše tijelo će vam poslati signale kada je umorno ili kada je pak puno energije i joga ga u potpunosti sluša.

Prihvaćanje različitosti

Ako ste prakticirali jogu u grupi, vjerojatno ste primijetili kako se tu nalaze ljudi različitih profila i godina. Joga nas uči važnosti prihvaćanja drugih pa i kada su potpuno različiti od nas samih.

Prisutnost u trenutku

Joga vas potiče da dišete te da budete u trenutku. Određene poze i neće biti tako ugodne, ali fokusom na disanje ćete ih uspješno savladati.
To je definitivno vještina koju želimo prenijeti i u život.

Padovi su sastavni dio osobnog rasta

Kroz jogu se uči kako je sasvim uredu ponekad ne uspjeti te kako su padovi i loši dani sastavni dio našeg osobnog rasta i razvoja.
Čak i oni koji godinama prakticiraju jogu ponekad ne mogu uspješno izvesti neke vježbe, ali joga nas uči da sve svoje slabosti i ograničenja prigrlimo i zavolimo.

Moglo bi vas zanimati: Eterična ulja koja umiruju vaše tijelo

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti