Eterična ulja koja umiruju vaše tijelo

by Anđela Sabranović

U današnjem vremenu kada smo pod konstantnim stresom te kada svaka neplanirana obveza ili događaj značajno može utjecati na nas, više nego ikad nam je potrebno pronaći nešto što će nam pomoći vratiti mir.

Iako je stres nemoguće izbjeći tijekom dana, možete se pobrinuti da si ga osigurate barem doma. Vaš dom može biti vaša mirna oaza i bijeg od svakodnevnih briga. Ono što vas može sasvim sigurno opustiti su eterična ulja.

Poznato je kako se u biljkama kriju lijekovi za brojna stanja i bolesti, a upravo su eterična ulja najbolji način za potpuno iskorištavanje svih blagodati koje prirodna daje. U nastavku smo izdvojili 5 eteričnih ulja koja će vam pomoći da pronađete mir koji nam svima tako treba.

Lavanda

Eterično ulje lavande je vrlo vjerojatno najpoznatije ulje na svijetu. Lavanda regulira živčani sustav te nas tako smiruje. Ona također djeluje protiv grčeva i napetih mišića, pa se može koristiti kod migrena.

Lavandu je najbolje koristiti svakodnevno. Ako imate stresan posao, lavanda će značajno pomoći kao općenito sredstvo za smirenje. Eterično ulje lavande je idealno čak i za djecu.

Citrusi

Svi oni koji vole blage, osvježavajuće i nenametljive mirise uživat će u eteričnim uljima na bazi citrusa. Citrusi svojom svježinom potiču lijepe misli, uklanjaju stres i strah te utječu na stvaranje posebne atmosfere u prostoru.

Rimska kamlilica

Ulje rimske kamilice ima trenutačni umirujući učinak na središnji živčani sustav. Idealno ju je koristiti kada ste pod tolikim stresom da osjećate kako vam se “grči” želudac. Ovu ulje je izuzetno vrijedno i koristi se u posebnim situacijama, ali ne i svakodnevno.

Limunska trava

Iako ulje limunske trave nije ulje koje inače povezujemo sa smirenjem, u studiji objavljenoj u časopisu “Alternativna i dopunska medicina” znanstvenici su izmjerili neposredni pad razine anksioznosti kod osoba koje su udahnule tri do šest kapi mirisa.

Neroli

Neroli je egzotično ulje koje se proizvodi u Francuskoj, Maroku, Tunisu i Egiptu. Ulje je dobiveno iz gorke naranče i to je jedan od najboljih aromatskih antidepresiva. Jako dobro djeluje protiv stresa, tjeskobe, šoka, straha i nedostatka povjerenja.

Moglo bi vas zanimati: Za blagdane smo najčešće okupljeni oko stola: Znate li već koji božićni stolnjak ćete prostrti?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!