Problemi s cirkulacijom – kako poboljšati cirkulaciju bez lijekova

by Anđela Sabranović

Zimi se više nego tijekom ostatka godine mnogi suočavaju s lošom cirkulacijom. Noge i ruke uporno ostaju hladne, a vi više ne znate kako tome doskočiti. Medicina ima odgovor gotovo na sve, pa tako postoje brojni medicinski preparati i lijekovi koji garantiraju poboljšanje cirkulacije. Međutim, holistički pristup zdravlju između ostalog može donijeti želju da dubinski istražimo pojavu loše cirkulacije, jednako kao i boljem i dugoročnijem rješenju kako ju vratiti u ravnotežu.

Krvne žile opskrbljuju ljudsko tijelo, organe i stanice hranjivim tvarima i kisikom, a pravilna cirkulacija prijeko je potrebna za normalno i zdravo funkcioniranje na dnevnoj bazi. Iz tog razloga, donosimo nekoliko ideja kako tome doskočiti bez unosa lijekova.

Tuširanje naizmjenično toplim mlazom vode

Iako kod hladnih ruku i nogu vjerojatno sanjate isključivo o toplom tušu koji donosi posebnu vrstu ugode, on može itekako opeći i isušiti kožu, a cirkulaciju ćete najbolje poboljšati ako ćete se tuširati naizmjenično hladnijom, pa toplijom vodom. Na taj način vitalizirat ćete krvotok i ojačati srce te krvni tlak.

Češnjak kao lijek

Iako se nekada luk i češnjak stavljalo na prozor kao ukras i kao dobra vibracija prostora u kojem živimo i svakodnevno boravimo, češnjak itekako može biti okarakteriziran kao pravi prirodni lijek. Naime, redovita konzumacija svježeg češnjaka može otvoriti vaše krvne žile, sniziti visoki krvni tlak i pomoći u pravilnoj regulaciji metabolizma.

Snaga aromaterapije

Ukoliko još nikada niste, pokušajte svojoj večernjoj rutini dodati toplu kupku u koju ćete kapnuti nekoliko kapi eteričnih ulja ili začina poput majčine dušice, metvice, kadulje ili ružmarina. Osim predivnih prirodnih mirisa koji će ispuniti vašu kupaonicu i dom, dobit ćete priliku za prirodno jačanje srca, a samim time i cirkulacije.

Mješavina čaja za poboljšanje protoka krvi

Napravite sami svoju prirodnu mješavinu čaja. Pomiješajte 15 grama metvice, kamilice, korijena odoljena, rutvice i stolisnika koji je poznat kao prirodno sredstvo koje pomaže u borbi protiv loše cirkulacije. Biljke pomiješajte, dodajte kipuću vodu, procijedite i zasladite medom. Vaša šalica zdravlja je spremna!

Masaža stopala

Opuštanje je također važno. Ne zaboravite na masažu stopala koju u nedostatku dobrovoljaca možete pružiti i sami sebi te tako potaknuti bolju prokrvljenost. Za dodatni spa moment isprobajte gacanje u vodi u kojoj ste prethodno potopili ružmarin.

Moglo bi vas zanimati i: Migrena – Krije li se uzrok možda u crijevima?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!