Jeste li za jedno tuširanje hladnom vodom? Trebali biste biti!

by Anđela Sabranović

Tuširanje hladnom vodom ne izgleda kao najprivlačnija stvar na svijetu. Topla, opuštajuća kupka uz svijeće i laganu glazbu zvuči toliko bolje. Ipak, kada biste pitali svoje tijelo što je bolje za njega, odgovor bi svakako bio tuširanje hladnom vodom.
Budući da se i dalje nalazimo u dijelu godine kada nam godi rashlađenje bilo koje vrste, idealno je vrijeme da u svoju rutinu uvedete i – hladan tuš.
Ako vam to i dalje ne zvuči privlačno, evo zašto biste se trebali potruditi promijeniti mišljenje. I evo zašto je tuširanje hladnom vodom zapravo zdravo.

Cirkulacija

Naše tijelo prirodno reagira na hladnoću povećavajući broj otkucaja srca te se naša ukupna cirkulacija poboljšava poslije tuširanja hladnom vodom.
Zato je tuširanje hladnom vodom idealno za početak dana kada se tek želite razbuditi.

Regulacija tjelesne temperature

Budući da je hladan tuš blagi stres za naše tijelo, ono navodi naše tijelo da povisi temperaturu. Ta pojava je termogeneza i ona pomaže da se tijelo nauči regulirati temperaturu.
Zbog toga je idealno za sve osobe koje se previše znoje ili pak imaju kronično hladne ruke ili noge.

Zdravlje kože i kose

Sada već svi znaju kako pretjerano topla voda značajno utječe na isušivanje kože i kose.
Hladna voda pomaže nam da zadržimo prirodna ulja koja su toliko važna za hidratiziranost kako kože, tako i kose.
Osim toga hladna voda potiče detoksikaciju čime dolazi do izlučivanja toksina iz tijela.

Bolje raspoloženje

Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na Sveučilištu Virginia Commonwealth u Richmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda potiče proizvodnju noradrenalina, kemijske tvari koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Olakšanje kod bolova

Hladan tuš vas može riješiti i bolova jer hladna voda dovodi do sužavanja krvnih žila što posljedično može dovesti do smanjivanja oteklina, bolova i upala. Oism što će pomoći kod bolova i upala, tuširanje hladnom vodom je odlično čak i za jačanje imuniteta.

Tuširanje hadom vodom je doista jednostavna promjena kojoj svi možemo barem dati priliku da unaprijedi kvalitetu našeg života. Posljednjih godina se općenito jako puno govori o značaju izlaganja hladnoći, a za sve je zaslužan Wim Hof koji je dobio nadimak “Ledeni čovjek” tako što je oborio svjetske rekorde povezane s izlaganjem hladnoći. Sve je predstavio u knjizi “Metoda Wim Hof” pa ako vas ova tema istinski zanima, svakako savjetujemo da pročitate ovu knjigu.
Ona će vas tek uvjeriti koliko je izlaganje hladnoći ustvari važno za nas.

Moglo bi vas zanimati i: Nemojte piškiti pod tušem! Nije šala, evo zašto to ne biste trebali raditi

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!