piškiti pod tušem

Nemojte piškiti pod tušem! Nije šala, evo zašto to ne biste trebali raditi

by Anđela Sabranović

Kad vam netko kaže – nemojte piškiti pod tušem, sigurno ćete to shvatiti najprije kao zezanciju. Ne krivimo vas, i mi bismo isto. Iduća pomisao bi bila – to je odvratno, nemojte to raditi. Ipak, ako spomenemo da su se ovom upozorenju priključili i liječnici, možda ćete shvatiti da ipak nije zezancija. Iako se većina tog odvila na TikToku.

Sigurni smo da ste dosad mislili da je piškiti pod tušem ili ne stvar higijene ili pristojnosti, nazovimo to kako god. No, čini se da je tu ipak više od dobrog kućnog odgoja. Upozorili su na to liječnici na TikToku, kako bi doprli do što većeg broja mladih. I kažu – prestanite odmah!

Podsvjesna povezanost

Da, prestanite piškiti pod tušem, jer to može utjecati na funkcionalnost vašeg mjehura. Naime, ako svaki put pod tušem uz poznate zvukove vode i ne pokušavate se suzdržati, vaš bi mjehur mogao to pogrešno shvatiti. Tako bi se moglo lako dogoditi da svaki put kad čujete zvuk tekuće vode, imate potrebu – piškiti, pod tušem ili ne.

Dakle, kad perete ruke, na primjer, vaš bi mjehur mogao dobiti signal kao da se mora isprazniti. Sve funkcionira podsvjesno, naravno, zato niste ni svjesni toga. Nešto kao Pavlovljev efekt, ako znate o čem pričamo. Pavlov je zazvonio zvoncem svaki put kad bi psu ostavio hranu, pa bi s vremenom pas već na zvuk zvona počeo sliniti.

Ako vam se to već događa – ne ovo s hranom, nego mokrenjem – i imate potrebu mokriti čim čujete tekuću vodu, možda biste trebali pokušati raditi Kegelove vježbe. One jačaju dno zdjelice.

Nezgodno ili problematično

Dr. Alicia Jeffrey Thomas, certificirana fizioterapeutkinja za dno zdjelice, jedna je od onih koji su se oglasili na TikToku. Naglasila je da bismo trebali izbjeći istrenirati svoj mjehur da povezuje određene signale s potrebom za mokrenje, te istaknula da ova poteškoća koja se može dogoditi mnogima može biti samo lagano nezgodno. No, za ljude koji imaju problema s dnom zdjelice, to bi moglo poteknuti ili pojačati inkontinenciju ili samo nekontrolirane bjegove urina.

Nije ovo jedini problem, kaže ova fizioterapeutkinja, jer ženska fiziologija je takva da se mjehur ne može u potpunosti isprazniti u stojećem položaju. A to može voditi u infekcije.

Sve u svemu, ako vam je gušt piškiti pod tušem (jer, da, nekima je, ma koliko mi šutjeli o tome), sad znate da ne biste trebali. Što ćete točno vi s tom informacijom i kako ćete je iskoristiti – na vama je.

Moglo bi vas zanimati i: Urinarna inkontinencija kod žena – kako si pomoći?

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!