Počela sam se buditi 1 sat ranije i evo što se dogodilo

by Anđela Sabranović

Uvijek bih sebe opisala kao osobu koja obožava jutro i koja uživa u svojim jutarnjim ritualima. Ipak, od kada sam postala mama ranije buđenje nije uvijek jednostavno jer mi je kvaliteta sna postala blago rečeno – neizvjesna. Uvijek sam se nastojala buditi oko 7 sati, ali u posljednjih godina sam počela osjećati kako mi to ipak nije dovoljno jer se moj razigrani trogodišnjak ponekad probudi odmah poslije mene. Budući da sada kada je dječak malo stariji ipak imam bolju kvalitetu sna odlučila sam pokušati s buđenjem u 6 sati. Kako bih se budila naspavana i puna energije trebam između 7 i 8 sati sna. Sve manje od toga mi jednostavno nije dovoljno.

Tako sam za usvajanje ranijeg buđenja morala pomjeriti i vrijeme za odlazak na spavanje. Počela sam odlaziti na spavanje između 22 i 23 sata. Moja večernja rutina prije nije imala neku lijepu strukturu. Najčešće sam iskreno vrijeme provodila uz neku opuštajuću seriju. Ako na vas takva aktivnost djeluje pozitivno, to je sasvim uredu. Ipak, ja sam odlučila to izbaciti i uvesti vježbe disanja i čitanje. Primijetila sam kako bi me te aktivnosti toliko opustile i počela sam primjećivati kako se to i pozitivno odražava na kvalitetu mog sna. Prije sam bila sklona beskrajnom analiziranju prije spavanja, ali uz vježbe disanja bih nekako izbacila sve analize iz glave. Ja radim vježbe disanja prema Wim Hof metodi.

Budući da sam mi je snooze do sada bila jedna od omiljenih opcija na mobitelu, odlučila sam mobitel navečer staviti u susjednu prostoriju tako da moram ustati iz kreveta kako bih ugasila alarm. Ta odluka se pokazala kao jako dobra jer bih u suprotnom sasvim sigurno posustala.

Kako se ranije buđenje odrazilo na kvalitetu moje svakodnevice?

Dobila sam vrijeme za tjelovježbu

Od kada znam za sebe, znam i za to kako bih voljela više i češće vježbati, ali uvijek sam se uvjeravala kako nemam vremena. Sada, kada se budim u 6 sati svako jutro vježbam. To nisu neke zahtjevne vježbe jer mi to baš i ne godi, ali 20-minutni trening pilatesa je nešto što mi toliko uljepša jutro. Osjećam kako je to nešto što je mom tijelu, uz sjedilački posao koji ga očekuje tijekom dana toliko potrebno.

Počela sam više čitati

Uz svoju jutarnju kavu i doručak svako jutro čitam 15-tak minuta. Biram knjige koje će me potaknuti na razmišljanje ili koje će mi dati dozu optimizma koja mi ujutro toliko godi. Jako volim Robina Sharmu jer ima i knjige s kratkim porukama što je idealno za moja jutra. Iako čitam samo 15 minuta ujutro i oko 15 minuta navečer primijetila sam da na godišnjoj razini pročitam između 15 i 20 knjiga što mi je prije bilo nezamislivo.

Počela sam voditi dnevnik

Nikad prije mi ne bi palo na pamet voditi dnevnik, ali kada sam malo istražila vidjela sam koliko ta navika može pozitivno utjecati na ljude. Počela sam svako jutro zapisivati neke razloge na kojima sam zahvalna, ali i brige koje sam osjećala. Svaki put kada bih zapisala neke brige, na pamet su mi pala i rješenja ili ideja zašto to ustvari nije neki veliki problem. Ova navika mi je pomogla upoznati bolje sebe jer sam počela osvještavati svoje emocije.

Počela sam živjeti slow living

Kada ste u stalnoj žurbi, naravno da ste izloženi većem stresu zbog čega ćete uz malo dijete i češće gubiti strpljenje. Ipak, sada kada ujutro imamo vrijeme za sebe osjećam kako mi cijeli dan ide nekako lagano, opušteno, a i situacije koje bi mi inače izazivale ogroman stres nekako smireno savladam.

Za kraj, naglasila bih kako je ovo samo moje iskustvo i kako ne mora značiti da će vama odgovarati jednak ritam. Ja sam uvidjela kako uz pravu organizaciju doista mogu stići sve ono što želim. Nadam se kako ćete i vi pronaći svoju čarobnu formulu.

Moglo bi vas zanimati i: Kako uspostaviti idealan poslovno – privatni balans?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!