Jeste li od onih koji pritišću snooze na alarmu? Evo zašto biste trebali prestati

by Anđela Sabranović

U trenutku kad vam zazvoni alarm, onaj za buđenje i odlazak na posao, gotovo uvijek je prva, instinktivna reakcija pritisnuti snooze, odnosno tipku koja znači još 5 ili 10 minuta sna. O, kako je to važno i kako se te minute čine dragocjene! Znate da ne biste smjeli, ali tako je slatko…

Ipak, napravit ćete to zbog – inercije sna. To je ona tanka linija između sna i jave, kad ste budni, ali još uvijek na pola u zemlji snova. Upravo je zato jednostavno pritisnuti snooze bez puno promišljanja.

No, hoće li vam tih nekoliko minuta pomoći, čak i ako se vani sprema kiša i tmuran dan, ili će vam učiniti gore? Stručnjaci kažu – ne pomaže.

Ne, ne pomaže

Ne, onih nekoliko minuta, pa bilo njih i 10, 15, neće vam donijeti ništa dobro, pa ni željeni odmor, nego bi čak moglo negativno utjecati na ostatak vašeg dana. Zbog još malo, pa još malo tog isprekidanog sna, bit ćete samo još više umorni.

Naime, tako ćete samo još više biti u neskladu sa svojim ritmom spavanja, a mogli biste i prespavati pa žuriti i više nego inače, što vam sigurno neće pomoći. Pored svega, moguće je i – previše spavati. Niti jedno od ovog vam neće pomoći da se osjećate bolje i naspavano.

Čak i ako pritisnete snooze zato što se niste dovoljno naspavali, rezultat odgode alarma neće vas zadovoljiti. Samo ćete poremetiti svoj svakodnevni ritam i biti još umorniji. Stručnjaci tvrde da tih nekoliko pritisaka na snooze gumb može poremetiti vaš metabolizam i u stvari smanjiti razinu energije.

Pored svega, istraživanja su pokazala da biste pritiskujući snooze mogli u nekom trenutku doći i do REM faze sna, odnosno dubokog sna. ako vas alarm probudi upravo tada, iz čvrstog sna, bit će vam još teže ustati i započeti dan. Osim tog, sve to zajedno moglo bi i smetati osobama koje spavaju s vama ili u istom kućanstvu, zar ne? To ste sigurno već osjetili na svojoj koži.

Kako prestati pritiskati snooze?

Dobro, ako vam se to dogodi povremeno, nećemo raditi dramu oko tog, ali ako vam je to pravilno, ne iznimka, pokušajte prestati. Evo i kako.

Poboljšajte higijenu sna

Većinu savjeta već ste sigurno čuli, ali evo kako to učiniti:

  • Spavajte između sedam i devet sati na noć
  • Odlazite u krevet i budite se u isto vrijeme
  • Izbjegavajte alkohol prije spavanja
  • Ograničite unos kofeina i nemojte drijemati poslijepodne
  • Neka vam soba bude tiha, tamna i prohladna

Često nam ovi uvjeti zvuče smiješno jer ih posvuda čujemo, ali kad malo razmislite – ne bi li bilo vrlo ugodno spavati baš tako, prema ovim uputama? Pokušajte barem.

Navijte alarm u realno vrijeme

Možda ste svake večeri u napasti naviti sat barem malo ranije, da si date vremena za sve one snooze epizode. No, nemojte! To vam je samo medvjeđa usluga. Pokušajte se naviknuti naviti sat točno onda kad se morate probuditi i onda se – stvarno tada probuditi.

Uspravite se odmah

Čim se probudite, odnosno čim alarm zazvoni, pokušajte se odmah uspraviti. Ne morate kao raketa izletjeti iz kreveta, ali odmah sjednite u krevetu. To će vam pomoći u razbuđivanju i spriječiti vas u pritiskanju snooze-a.

Upalite svjetlo

Ako je još mrak kad se budite (veća vjerojatnost za to je zimi), upalite odmah svjetlo. Tako ćete zaustaviti proizvodnju melatonina, hormona koji potiče san. Tako ćete tijelu dati do znanja da se mora razbuditi.

Stavite alarm na drugi kraj sobe

Ovo je jednostavan, praktičan, vrlo bazičan savjet. Rekli bismo čak da je za one kojima ništa drugo ne uspijeva – idealan. Nešto poput onih vodiča „for dummies“. Jednostavno, morate se dići da biste ugasili alarm. A ako ste se već digli… Eto, riješeno.

Je li vas iznenadilo da se ne spominju pametni alarmi i satovi i slično? Naravno, možete isprobati i neku od tih spravica, ali nemojte sve svoje nade polagati u njih dok ne isprobate sve ovo ranije navedeno.

Moglo bi vas zanimati i: Svilena posteljina je vaš saveznik – evo zašto ju želite imati

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!