Znate li što je cirkadijalni ritam? Donosimo tri načina kako ga popraviti

by Anđela Sabranović
ritam

Ova neobična riječ koju jedva izgovorimo zapravo predstavlja biološki ritam – ciklus kroz koji redovito prolazi naš organizam unutra jednog dana. Zasigurno ste mnogo puta čuli kako ljudsko tijelo funkcionira poput urice, a i sami ste se u to uvjerili. Primjerice, kada ste na godišnjem odmoru, barem na nekoliko dana poželite ne namještati budilicu, a svejedno se probudite kao da je vrijeme za posao. To je dio vašeg unutarnjeg sata, odnosno biološkog ili cirkadijalnog ritma. Unutarnji sat smješten je u mozgu i utječe na naše ponašanje, rad hormona, kvalitetu sna te na kompletni rad organizma.

Cirkadijalni ritam neraskidivo je povezan s načinom života, navikama koje imamo, pa čak i s radom metabolizma i očuvanjem imunološkog sustava. Stres je dio svakodnevice gotovo svakog modernog čovjeka i ponekad nas obuzima i nesvjesno, dok jurimo za obiteljskim i poslovnim obavezama. Međutim, to itekako utječe na kvalitetu sna i na kompletni rad našeg organizma, pa tako i na cirkadijalni ritam. Donosimo nekoliko savjeta kako ga vratiti u ravnotežu.

Važnog noćnog sna

Rad cirkadijalnog ritma usklađen je s prirodnom izmjenom dana i noći, stoga kako bismo funkcije našeg organizma držali pod kontrolom, važno je potruditi se svaki dan ići na spavanje i buditi se otprilike u isto vrijeme. Ljudsko tijelo dizajnirano je za noćni san, stoga i sami možete primijetiti ako probdijete noć kako se osjećate kao da će vam trebati godine da nadoknadite propušteni mir noćnog sna. On je vrlo važan za očuvanje cirkadijalnog ritma i normalnu funkciju tijekom dana.

Izbjegavanje stresa

Ukoliko proživljavate stresan dan, to je direktno povezano s razinom kortizola, hormona stresa. On je najviši ujutro i povezan je s biološkim ritmom koji govori kako je pred vama vrijeme za rad i obaveze. Tijekom dana se prirodno snižava i upozorava vas kako je vrijeme za smirujuće aktivnosti i pripremu za odmor i san. Ako ste pod velikim stresom, kortizol ostaje visok i tako poremetiti i vaš bioritam uz nezaobilaznu napetost, nesanicu i nervozu. Razmislite o tome i nastojte izbjeći stresne situacije. Omogućite vašem tijelu normalno funkcioniranje.

Tjelesna aktivnost

Nevjerojatno na koliko aspekata ljudskog organizma ima utjecaj tjelesna aktivnost! Ukoliko se ne krećete dovoljno, razmislite koliko dobra kretanje donosi vašem organizmu i u konačnici, zdravlju. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u regulaciji cirkadijalnog ritma, ali ne prekasno navečer kada on sugerira da je vrijeme za odmor i pripremu za san. Ako vam vaše obaveze i način života to dozvoljavaju, idealno vrijeme za tjelovježbu je ujutro prije nego ubacite u najveću brzinu jer tada imate najviše energije i to je odličan način kako započeti dan. Osjećaj je zaista vrhunski!

Moglo bi vas zanimati i: Uz ove trikove imat ćete mirniji i kvalitetniji san

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!