Povratak u školu može biti stresan i vama i djeci. Imamo 4 savjeta koji mogu pomoći

by Anđela Sabranović

Povratak u školu poslije ljetnih odmora može biti jako stresan za cijelu obitelj. Možda vaše dijete upravo kreće i u prvi razred pa je prisutna dodatna napetost kako kod vas tako i kod djeteta… Sve to nisu male promjene te je važno pripremiti i sebe i dijete. Kako biste cijeli proces učinili što bezbolnijim pripremili smo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti korisni.

Ponovno uvedite rutinu spavanja

Znamo kako je tijekom ljeta i nama i djeci primamljivo zaboraviti na rutine i jednostavno se malo opustiti. Ipak, povratak u školu zahtjeva i ranije buđenje te je ključno da ustrajno vratite rutinu spavanja. Kada je večernja rutina dobro posložena, djeca se bude odmorna i to im značajno utječe na raspoloženje i koncentraciju tijekom nastave. Bilo bi idealno da dijete budite ranije tako da se lagano može pripremiti za dan. Ako je to moguće pokušajte ujutro imati neko zajedničko vrijeme kroz koje ćete se i vi, ali i dijete pripremiti za dan koji slijedi.

Pokažite razumijevanje za sve one naizgled male brige

Iako nama odraslima neke dječje brige mogu izgledati bezazleno, činjenica je kako se brojna djeca uoči polaska u školu susreću s brojnim brigama koji su u njihovom malom svijetu i te kako velike. Promatrajte znatiželjno svoje dijete, razgovarajte o svemu i nikad ne podcjenjujte njihove problema. Njima će puno značiti taj osjećaj da su viđeni i shvaćeni.

Unesite entuzijazam u pripreme

Znamo kako kupovina stvari za školu često nije jednostavan i lagan zadatak uz sve gužve, ali pokušajte cijeli ovaj proces pripreme učiniti zabavnim. Djeca pamte one male stvari pa im tako primjerice odlazak na kolač, palačinke ili toplu čokoladu s roditeljem poslije kupovine knjiga može ostati uspomena za cijeli život.

Naučite dijete kako se može umiriti

Ako primijetite kako je vaše dijete jako uznemireno prije škole, naučite ga nekim alatima koji ga mogu smiriti. Možete pronaći različite meditacije za djecu koje ih mogu opustiti. Čak i ako s njima prođete samo kratke vježbe disanja uvjereni smo kako je to praksa koja će im koristiti često tijekom života. Isto tako, jutra u obitelji u kojoj djeca ide u škole, vrtiće, a roditelji na poslove mogu biti jako stresna. Zato je jako važno da vi sačuvate smirenost kako ne biste dodatno prenosili stres i na djecu. U tome vam može pomoći ranije buđenje kako biste imali neko vrijeme u miru za sebe.

Za kraj, želimo vam svima sretan početak nove školske i radne godine!

Moglo bi vas zanimati i: Pitate se kako biti dobar roditelj? Krenite raditi na sebi, a evo i kako

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!