Pitate se kako biti dobar roditelj? Krenite raditi na sebi, a evo i kako

by Dalia Žmegač-Kunić

Pitate se kako biti dobar roditelj? Ne brinite jer niste jedini. Svi mi želimo biti još bolji kako za sebe tako i za svoju djecu. Dobar roditelj nije pojam koji za svakoga vrijedi isto niti donosi istu definiciju. Međutim, postoje univerzalni načini uz koje možemo raditi na sebi i tako postati još bolji roditelj svojoj djeci. Često se kaže kako djeca ne trebaju pametne roditelje koji sve znaju i sigurni su kako riješiti svaki problem. Roditelj je svakom djetetu prije svega sigurna luka i utvrda u kojem traži ljubav i sigurnost. Općenito gledajući, ako se u životu vodimo za ljubavi, možemo biti sigurni da smo na dobrom putu, bez obzira o kojoj relaciji socijalnih veza i odnosa se radilo. Upravo zato nije potrebno težiti nekakvoj zamisli savršenstva, već kontinuiranim ulaganjem u vlastiti rast potaknuti bolju verziju sebe kao roditelja koji može pružiti primjer kako učiti, razvijati se i rasti u svim aspektima života.

Kako bismo vas inspirirali na bolju verziju roditeljstva, popisali smo nekoliko načina na koje to možete postići.

Kako biti dobar roditelj?

Razvijajte strpljenje

Mnoge situacije u roditeljstvu izazivaju velike frustracije, brige i opterećenja za koja ranije nismo bili niti svjesni da postoje. Ključno u svemu tome je strpljenje i smirenost. Dječje reakcije su uvjetovane emocijama koje proživljavaju, a ne znaju ih imenovati niti ih sami sebi objasniti. Ako im pokažemo da smo smireni, strpljivi te da im unatoč svim takvim izazovima dajemo do znanja da smo tu za njih, da smo za suradnju, dijete u takvim uvjetima može krenuti prema modelu ponašanja koji nastojimo postići svojim odgojem. Mi smo njihov uzor i zvijezda vodilja uz koju žele i trebaju rasti.

Prakticirajte prisutnost i svjesnost

Prisutnost ne znači da smo samo fizički u blizini svog djeteta. Pod roditeljskom prisutnošću i svjesnim odgojem prije svega mislimo na kvalitetno provođenje vremena s djetetom. Djeca trebaju našu pažnju, komunikaciju, aktivno slušanje i svjesno djelovanje, a to nećemo biti u stanju prakticirati ako nećemo kontinuirano radi na sebi. Vježbanjem svjesnog roditeljstva donijet ćemo i njima i sebi odnos na kakvom će vam mnogi pozavidjeti. Zaboravite na obaveze i ekrane dok ste s njima u igri i komunikaciji. Posvetite im potrebnu pažnju i budite tu za njih.

Naučite se nositi sa stresom

Stres i velik broj obaveza nisu razlog za naše loše raspoloženje i nekvalitetan odnos s djetetom. Iako je roditeljstvo u 90 % slučajeva više stresno nego idilično, to nije razlog da posustanemo i idemo linijom manjeg otpora. Uhvatite se ukoštac s tim stresom i prigrlite sve tehnike s kojima mislite da ga se možete i trebate riješiti. Nosite se sa zahtjevima svakidašnjeg života na pravi način i ne dopustite da vaša djeca ispaštaju zbog toga.

Bez obzira u kojoj fazi se vaše dijete nalazilo, bilo ono mala beba, zahtjevan dvogodišnjak ili školarac, svako od tih razdoblja donosi svoje izazove i prilike za učenje i rast. Uz njih rastete i vi, a ako se još dodatno potrudite u tom procesu, jedno je sigurno – očekuje vas okruženje u kojem će se vaše dijete osjećati voljeno, sigurno i motivirano za istraživanje života koji je pred njim. A najbolja verzija sebe je ono najljepše što im možete pružiti.

Moglo bi vas zanimati i: Djeca i ekrani: Ovo su alternative za dječje slobodno vrijeme provedeno pred ekranima

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!