4 aktivnosti uz koje će vaša djeca zavoljeti boravak u prirodi

by Dalia Žmegač-Kunić

Boravak u prirodi godi nam na svim razinama, a dolazak proljeća idealan je poligon za provođenje više vremena na otvorenom, u lovu na sunčane zrake i cvjetne mirise. Kada su djeca u pitanju, priroda nudi sasvim drugačiji doživljaj od onog kada u zatvorenim prostorijama radimo s djecom bilo kakve aktivnosti. No, ponekad za njih samo šetnja šumom može biti dosadna.

Za vas smo zato osmislili nekoliko zanimljivih aktivnosti uz koje možete dodatno zabaviti djecu i tako im omogućiti da se povežu s prirodom te da obraćaju pozornost na zaštitu i očuvanje okoliša. Pogledajte koje su to.

Vrtlarenje

Proljeće je idealno vrijeme kada se možete posvetiti vrtlarenju, ali i istovremeno djeci pružiti uvid u cjelokupni proces. Nije važno imate li dvorište, pravi veliki vrt ili samo balkončić na zgradi usred velikoga grada jer sadnja može opstati i na prozorskoj dasci. Dovoljno je da djeci pokažete kako se sadi gredica vašeg omiljenog povrća ili voća. Možete pokušati sa cherry rajčicama i/ili jagodama, a uz sve to možete izgraditi i hotel za kukce. Djeca će cjelokupni proces prolaziti kroz igru, a istovremeno učiti i povezati se s prirodom. Ne zaboravite ih dodatno podsjećati i motivirati da svoje posađene biljkice redovito zalijevaju, ali i pohvaliti ih kako biste nagradili njihov trud.

Potraga za proljetnicama

Iako je već travanj pa više nema visibaba, neke proljetnice poput šafrana, jaglaca, ljubičice i zvončića još uvijek mogu biti prisutne na livadama i u šumama. Potraga za proljetnicama bit će prava avantura za vaše mališane, stoga prije nego krenete u prirodu, napravite kod kuće zajedno fotografije biljaka koje planirate istraživati i promatrati. Kada se djeca umore, pronađite mjesto za odmor na nekoj klupici, pojedite pokoji zdravi zalogaj ili se osladite voćem, a prije nego što krenete u daljnju potragu, predložite im, ako to žele, da nacrtaju cvijet koji ih se najviše dojmio.

Čitanje

Ako vaša djeca vole slikovnice i priče, ne zaboravite dekicu. Rasprostrite ju na livadu među cvijeće i zelenilo i iz ruksaka izvadite bajke uz koje će djeca uživati dok istovremeno promatraju bubamare, pčele, leptire i gusjenice. Osim što će doživljaj biti drugačiji nego kad mirno sjede na kauču u zatvorenoj prostoriji, djeca mogu slobodnije izražavati svoju kreativnost, maštu i učiti o emocijama na zabavniji način. Postoje i zanimljive slikovnice o prirodi koje se sjajno uklapaju u proljetne dane. Neke od njih su: „Proljeće u šumi“, „Moja mala enciklopedija o šumi“, „Prijatelj puž“, „Priče s voćne farme“, „Ptičja ženidba“, „Proljetne boje“, „Što je bubamara čula“, „Vrt-čudesna pripovijest“, „O zmaju koji je volio cvijeće“ …

Senzorne igre

Kamenčići u prirodi su na svakom uglu, a svaki roditelj može itekako posvjedočiti koliko oni fasciniraju djecu od najranijih dana. Iskoristite ih za senzornu igru u prirodi i zajedno skupite različite vrste, boje, veličine i oblike kamenja koje vaše dijete može spremiti u posebnu senzornu kutiju. Osim što vježbaju motoriku jer će naučiti manipulirati sitnim kamenčićima, zabavi uz njih nema kraja.Kod kuće ih možete zajedno obojiti temperama ili s njima raditi razne šarene otiske po papiru te tako stvoriti jednu super zanimljivu novu tehniku slikanja.

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su načini uz koje od djece možemo naučiti što je istinska sreća

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!